ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home SĂNĂTATE

Sanatate - generalități

E-mail Print PDF

 

Este un aspect extrem de sensibil în orice societate, este un cal de bătaie căruia i se dă să mănânce inate de cursa care interesează pe stăpân și i se taie din mâncare atunci când sunt alte treburi de făcut cu fondurile care în mod normal erau destinate pentru această necesitate a economiei.

Politicienii folosesc sistemul de sănătate în alegeri ca un aspect ce poate face diferența, iar după ce au ieșit învingători încep să taie fondurile și sa lase cele două departamente strategice ale oricărei campanii electorale, sănătatea și educația, fără bani și la voia întâmplării.

În opinia mea, România trebuie să învețe unele capitole din lecția Americană, este o lecție dură, care poate fi un exemplu pentru cei care își doresc construirea unui capitalism rapace și care transformă în afacere tot ce ține de corpul omului și de nevoile lui pe partea de sănătate.

România trebuie să înțeleagă faptul că un sistem medical nu poate fi în totalitate public, în contextul actual, dar el nu poate fi lăsat la latitudinea doctorilor- patroni într-un procent covârșitor, de-asemenea.


America a greșit și a înțeles că libertatea și concurența va regla sistemul de sănătate, ceea ce nu s-a întâmplat.
Sistemul medical a alunecat pe panta privatizării masive și a creat o noua clasă privilegiată, doctorii. Aceștia au pornit, alături de avocați, cu un avans remarcabil față de toate celelalte profesii, chiar din scoală și anume facultățile de medicină sunt exorbitant de scumpe și atunci când un doctor își începe practica, el trebuie să plătească înapoi banii împrumutați pentru studiu, plus investițiile aferente cabinetului sau laboratorului medical și în final să realizeze și un profit.
Costurile cu școala nu reflectă nici pe departe realitatea, ele sunt artificial umflate pentru a crea o diferență de clasă, ca și în cazul avocaților pe care ii vom analiza în alt articol din acest site.

  • Cum se poate ca acești doctori, de care noi toți ceilalți, de diferite profesii depindem strategic, să aibă salarii atât de mari?
  • Cum se poate ca în timp de criză ,occidentalii să ofere asemenea salarii și sisteme de sănătate, în mare parte, care să creeze mase întregi de oameni în incapacitate de a-și putea permite o asistență medicală corespunzătoare?

Ca și cei care lucrează în finanțe și avocații, aceste categorii nu sunt în măsură să se alinieze bugetelor de austeritate pe care populația de rând le aplică în familiile lor.
De aici începe și se perpetuează criza medicală americană despre care aș dori să vorbim în schimburile de opinii pe care le preconizez în perspectivă.

Cu mulțumiri,

Adrian Coșereanu

Last Updated on Sunday, 13 December 2009 00:01  

ORA EXACTA

Cum ar putea sa existe o lume fara Romania?In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!