ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Home SĂNĂTATE Planuri de sănătate
planuri de sanatate

Sisteme de sanatate,informatii,atitudini si comparatii

 

 • Sisteme de sanatate publice,private sau un sistem care sa le includa pe amindoua?

Ne intrebam ce avantaje ne pot oferii aceste variante,dar mai intii trebuie sa ne intrebam pe care dintre aceste variante ne-o permitem,care se adapteaza complexului nostru economic si particularitatilor de tot felul pe care le prezinta o tara sau alta,si nu in ultimul rind,trebuie sa avem in vedere imaginea si perceptia doctorului intr-o anumita societate.

 • Intrebarea este :care ar fi proportia optima dintre sectorul public si cel privat din Sanatate?

Cu exactitate nu se poate raspunde, dar se pot face alte calcule, si anume, trebuie ca o tara in curs de dezvoltare cum este Romania sa aiba preponderent sector public in Sanatate si sa dezvolte un sector privat pe parcursul evolutiei unor indicatori economici care sa reflecte bunastarea poporului,dar in nici un caz nu trebuie lasat la indemina doctorilor- patroni un procent mai mare de 30% din Sanatate,indiferent de gradul de dezvoltare economica.

Depasirea acestui prag,in favoarea doctorilor afaceristi,este un semn rau chiar pentru acestia,care se vor inmultii asa cum se intimpla in occident si,fie nu vor avea o dotare corespunzatoare si se vor baza pe institutiile medicale de stat,fie vor accede la aceste mici afaceri generatoare de multi bani,doctori de duzina care vor fi mai mult sau mai putini aparati de avocati,dar in final multi dintre ei vor crea o imagine proasta sistemului de sanatate pe ansamblu.

Cei care conduc sau vor conduce Romania, trebuie sa inteleaga faptul ca este usor sa dezvolti un sector privat in Sanatate cu o evolutie gindita,dar este aproape imposibil sa transferi un mare procent din sectorul privat din cadrul Sanatatii,in grija si conducerea sectorului public,deci procesul nu este reversibil,iar daca se doreste acest parcurs,el va crea probleme in urma carora va suferii poporul.

Acest posibil transfer duce la colapsuri majore,la o populatie bolnava si la o cadere morala in fata uni aspect vital pentru cei ce au muncit si muncesc.

Ei nu mai cred in virtutiile societatii din care fac parte si de aici incolo,lipsiti de motivatie si contrariati de faptul ca nu pot beneficia de nimic dupa efortul depus,ei clacheaza,unii devin indiferenti,altii inmagazineaza o urra accentuata fata de sistemul care i-a inselat si nu mai participa la viata sociala reala a societatii.

Cu acest aspect se confrunta Presedintele Obama,care este numit la mai toate intrunirile publice,ca fiind socialist,si mai mult,communist,fara ca ei sa defineasca nici unul dintre concepte.

Fotografia lui este insotita in multe ocazii de secera si ciocanul pentru ca acesti americani glumeti, inca nu inteleg ca a fost un timp, si nu de mult ,cind USA aparea in parte ca o structura socialista si nu se punea problema in Senat ca emigranti ilegali sa fie lasati pe strada fara ingrijire medicala dupa ce au fost storsi de vlaga si munciti ca robii,nu se punea problema de a fi lasat ca un ciine fara nici o asistemta medicala in caz ca avea nevoie de ea ,numai pentru ca realmente nu avea bani pentru a plati un serviciu medical intr-un spital din orice stat al SUA,ceea ce acum se intimpla.Acesti glumeti cu pancardele lor, nu inteleg ca trebuie sa se revina la ceea ce a fost si nu are cum sa se mai dreaga un cancer in faza terminala asa cum este actualmente sistemul medical al SUA.

Romania nu trebuie sa faca greseala asta si nu trebuie sa se supuna orbeste indicatiilor FMI sau altor organizatii "binevoitoare”care vor sa vada investitia privata in Sanatate si iesirea statului din scena,asta echivalind cu sinuciderea, si este o problema numai de timp.

Romania nu trebuie sa imbogateasca companiile de asigurari straine in detrimentul sanatatii populatiei proprii.

Sa nu creada romanii ca in Canada sau in SUA vor intilnii in camerele de asteptare de la urgenta, nume sonore sau personalitati politice la nivel federal sau chiar si local,oameni de afaceri sau influenti din diferite cercuri.
Ei nu stau la rind si nu vin in spitale,situatia este la fel ca si in Romania,cu diferenta ca ei nu sfideaza pe nimeni pentru ca au locurile lor unde sint tratati,de cele mai multe ori pe bani contribuabililor,dar nu sint la vedere.
Ceea ce trebuie Romania sa evite in Sanatate,sint unele aspecte ale sistemului de santate canadian ,care are in cadrul lui, o mixtura intre privat si public cu preponderenta public, si care plateste pentru tratamentele efectuate de unele“personalitati” canadiene, in SUA, la clinici scumpe si specializate pe anumite domenii,efectuindu-se chiar si nasteri in aceste clinici pentru privilegiati, aceste cheltuieli grevind masiv bugetul de Sanatate canadian.
”Personalitatile”din Ontario merg la tratament la Buffalo,New York City si alte orase americane pe bani contribuabililor canadieni, fara ca acestia sa stie.Pentru a se ajunge la o asemenea situatie,trebuie ca doctori sa considere cazul ca fiind cu un grad ridicat de urgenta si ca nu se poate trata sub acest regim intr-un timp optim in  Canada.Cine poate beneficia de acst fel de tratament?Fara discutie ca nu o pot face oamenii de rind,fiind situatii in care ei mor in asteptarea intilnirii cu un specilaist.

In acelasi timp in SUA mor anual peste 93,000 de oameni datorita retetelor medicale gresite prescrise de doctori,in Canada cifra fiind de peste 9,850 de morti din aceeasi cauza dupa statisticile din 2006.

Dar bataia de joc occidentala,Nord Americana,vine atunci cind incep alegerile, si cind incep evident si promisiunile.
Am uramrit de multe ori dezbaterile politice canadiene pe marginea situatiei din sanatate, in alegeri.Ei stiu ca omul de rind este interesat in situatii dificile pentru sanatatea lui,sa aiba o asistenta medicala corespunzatoare, si asta inseamna de obicei prezentarea la camera de urgenta si primirea unui prim ajutor real.
Din acest motiv fiecare pretendent la o pozitie politica, isi promoveaza planul lui de sanatate spunind ca se va reduce substantial timpul de asteptare in camerele de urgenta, daca el sau ea va fi ales sau aleasa.
Acest lucru se intimpla foarte rar,dar ceea ce frapeaza este ca nici unul nu discuta de calitatea actului medical,de pregatirea doctorilor si reducerea greselilor din care rezulta o serie de fatalitati.
Deci ei au generat un indicator in cadrul sistemul de sanatate,de genul timp de asteptare al pacientilor,pe care il controleaza prin includere sau excludere de personal si distrag atentia potentialilor pacienti, controlindu-i in acest fel si dindu-le speranta ca totul va fi ok, si ca sint pe un drum bun,dar in acelasi timp,acesti politicieni sint extrem de discriminatori cu doctorii specialisti cu state vechi veniti din alte tari care trebuie sa plateasca sume enorme,si sa mai stea in scoala o perioada pentru a putea fi inregimentati in sistemul de sanatate, dupa care multi dintre ei inteleg ca aceasta profesie este inainte de toate o afacere ,uitind de un juramint care l-au facut ca medici,iar altii, mai bine pregatiti, de aici din Canada,se stabilesc in SUA unde integrarea lor profesionala se face dupa reguli mult mai relaxate.

 • S-a publicat vreodata o statistica a pacientilor care mor asteptind sa fie consultati de un specialist?

Eu nu am avut acces, si am auzit ca asa ceva nu s-a facut ,dar acest lucru ar fi cel mai interesant pentru ca sistemul Canadian de sanatate te lasa sa astepti pentru a avea un contact cu un specialist in medie intre 4 si 6 luni,timp in care la o parte dintre pacienti le trece boala pe care o au ,o parte din ei stau periodic in camerele de urgenta ale spitalelor,asteptind si incarcind cheltuielile inutile ale sistemului de sanatate,iar o alta parte mor in asteptarea unei intilniri cu un specialist.
Sint fapte reale si de o tragedie aparte,pe care le intilnesc zilnic, si povesti cutremuratoare despre care eu cred ca nu ar mai trebuii vorbit in termeni critici legat de sistem, ci despre o lipsa elementara de bun simt si o ignoranta vizibila a omului care nu mai poate sa munceasca,pentru ca in definitiv omul reprezinta un numar pentru societatea capitalista.
De curind am aflat de moartea unei studente romance chiar in camera de urgenta a celui mai mare spital din orasul unde locuiesc, oras care depaseste 400.000 de locuitori.
Ea avea meningita si astepta pentru a fi preluata de doctori ,ei stiind despre ce este vorba,dar dupa mai multe ore, fata a decedat, fara a fi vazuta de un doctor, iar parintii au venit din Romania sa isi a fata moarta sub potopul de scuze ale unui sistem fara nici o urma de umanism.
La citeva zile un alt pacient cu dureri insuportabile ,la acelasi spital, s-a aruncat pe geam din camera de urgenta si a murit pentru ca nu mai suporta durerile si timpul de asteptare inutil si inuman la care era supus, si insiruirile de cazuri pot continua si in alte locuri din Canada.

Cum putem crede,ca sistemul de sanatate American poate rezolva problema medicala a celor peste 12 milioane de emigranti ilegali care traiesc acum in SUA si de care s-a stiut intotdeauna,care au muncit la cele mai grele munci si la cele mai prost platite.acesti emigranti ilegali au facut ca pretul caselor sa fie mai mic in unele situatii ,dar in toate situatiile ei au creat plus valoare, un cistig mascat pentru brokeri,banci,dezvoltatori de zone rezidentiale si alti rechini ai imobiliarelor.

Acesti emigranti ilegali au muncit si muncesc peste 10 – 12 ore pe zi in constructii si agricultura pentru a mentine un pret mic al produselor si a crea profit din ce in ce mai mare pentru pestii mari, pentru ca oricum preturile artificiale nu reflecta in cele mai multe cazuri realitatea.Acesti emigranti au fost ajutati sau li s-a oferit in trecut o asistenta medicala,unii dintre ei cistigindu-si chiar dreptul de sedere in SUA.

 • Ce se face acum cu ei?


Ii lasa sa moara fara mila,dupa ce ani de zile i-a chinuit in constructii si agricultura,in spatele cortinei,in fata careia se ridea si se spunea glume.
Pot americani sa lucreze pe salariile la negru pe care au lucrat acesti oameni fara nici o asistenta medicala si nefiind inclusi in nici un plan medical?
Ma indoiesc din moment ce mari rechini vor sa cistige la fel iar americanul de rind nu isi doreste un salariu de 4 dolari pe ora in timp ce el poate primi asistenta sociala de  peste 5$ pe ora stind acasa.

 • Cine le va lua job-urile si cind?
 • Ce dezechilbru va fi in economie si in securitatea strazi prin marginalizarea din punct de vedere medical a acestei categorii?
 • Oare cum este privita din punct de vedere economic,diferenta dintre plusvaloarea creata de ei si eventualele cheltuieli pe care le-ar reprezenta ingrijirea lor medicala in caz ca ar avea nevoie de ea?Aici este cheia,pentru ca plusvaloarea o iau, la negru sau la gri,sacalii imobiliarelor sau ai agriculturii medievale in unele zone,iar bani pentru sanatate trebuiesc cheltuiti de la stat dupa parerea acestor sacali ai finatelor americane,fara ca ei sa se implice,dupa ce au insfacat sume fabuloase.


Intrebari la care trebuie sa raspundem si trebuie sa le avem in vedere la construirea unui sistem de sanatate in tara.

Senatorul Democrat Charles Schumer,implicat in redactarea propunerilor pentru asigurarile publice de sanatate,oferea ratiunii pentru directionarea sistemului cu preponderenta spre sectorul public, spunind ca acest sistem public ar reduce semnificativ cheltuielile pentru ca el nu urmareste sa creeze profit,nu raspunde la detinatori de actiuni de pe piata, si nu implica cheltuilei de marketing.
In acelasi timp de partea cealalta a baricadei,senatorul Republican Charles Grassley care vede statul ca un predator,ca un organism care urmareste sa cistige cu orice pret,dar el spune acest lucru din pozitia de senator care in ultima instanta este un angajat in sujba structurilor de stat.De obicei Republicanii fac jocul marilor investitori si al grupurilor influente financiar si care vor sa isi mentina pozitia.

Ceea ce vad eu ca fiind demn de luat in seama in sistemul lor medical este potentiala aplicare a “Taxei Cadillac” si anume o taxa care se percepe societatilor de asigurari de sanatate care asigura clienti pentru o cotizatie de peste 21000$ pe an.
Pentru cei saraci, aceasta taxa duce,indirect, la o economie de peste 25% din costul actual al asigurarilor, pentru ca acesti bani se reintorc la platitorii de taxe,si bani pot fi introdusi in alte programe,dar ceea ce se pare ca nu este prevazut deocamdata,sint aceste costuri care vor incarca datoria celor care pot achita asa o cotizatie anuala, si carora, companiile de asigurari le va marii rata lunara, echivalent cu cresterea, ceea ce insemna ca patroni vor trebuii sa plateasca mai mult pe angajatii cu asemenea salarii si deci in cele din urma, o parte se va regasii in pierderile salariale ale celor care isi procura un asemenea plan de asigurari intrindu-se intr-un cerc vicios, care duce in final la o saracire si mai mare a clasei de jos si la crearea unei structuri destabilizatoare in economie.

Problema este ca ,daca un patron plateste un muncitor cu 100$ pe luna in plus, acesta din urma primeste numai 75 $ ,restul mergind la stat,dar daca patronul plateste asigurari medicale de 100$ pe luna aditional,muncitorul primeste in totalitate acesti bani prin intermediul planului de sanatate si se poate bucura de un tratament cu 100$ mai scump,dar companiile de asigurari pierd in situatia Taxei Cadillac,deci atentie mare la un eventual sistem similar in Romania, unde cercul se poate inchide la cei care trudesc zilnic,daca legea nu este tartata complet si cu incidenta la clasa oamenilor de rind.

Aici se incearca sa nu se gaseasca solutii pentru acest aspect, tocmai pentru a nu stirbi din banii pe care companiile de asigurari ii cistiga.
Aceste companii fac parte din grupul celor patru “mari”care decid soarta politica si economica, cind vor ei, dar pentru asta trebuie sa aiba la dispozitie o legislatie flexibila, de care sa se prevaleze.
Pe linga aceste companii mai sint bancile,companiile petroliere,energetice si media,toate fiind reali furnizori de resurse ale schimbari in plan economic si politic,dar despre asta vom mai vorbi.
Atentia trebuie indreptata,spun din nou, catre un sistem de sanatate in care statul se implica major prin pirghii foarte eficiente, si eu cred ca este de luat in seama sistemul elvetian care ofera avantaje majore populatiei si este extrem de eficient,rezultatele fiind notabile.
Virsta medie de viata in Elvetia este de 81,9 ani in timp ce in SUA ste de 78,1.
In acelasi timp pensionari peste 65 de ani traiesc cu pensie in jur de 22,2 ani in Elvetia si 20,3 ani in SUA.
Cheltuielile de la buget in Elvetia sint de 4,417$ pe persoana pe cind in SUA sint de 7,290$ pe persoana .
Guvernul elvetian,cu un caracter pronuntat socialist, ofera avantaje in cadrul acestui program de sanatate.
Guvernul acorda subventii cash pentru oameni ale caror tratamente medicale depasesc 8% din venitul personal, dar ei au asigurari care nu pot sau nu au fost angajate initial pentru a platii pentru anume interventii.
Problema salariilor doctorilor este si ea una vitala in economia acestei analize.In Elvetia doctorii sint platiti de aprape trei ori fata de media pe tara,in SUA ei sint platiti de 5,6 ori,si aici este vorba de specialisti.
Cit privesc medicii generalisti si medici de familie,ei sint platiti in Elvetia ,de 2,7 ori fata de medie iar in SUA de 3,7 ori.

In acelasi timp,in Elvetia, trebuie mentionat controlul total al companiilor de asigurari de catre regulatori guvernamentali, care urmaresc prescriptiile si costul tratamentelor care sint efectuate de laboratoare si cabinete medicale ,iar daca acesti regulatori guvernamentali sesizeaza o anumita discrepanta si considera ca doctorii au incarcat inutil un pacient,acelor doctori le este trimis un plic albastru care inseamna ca trebuie sa ramburseze o anumita suma de bani datorita erorilor comise si asta se intimpla de trei ori dupa care se supenda licenta de a practica acesta profesie.
In SUA libertatea,si de multe ori incompetenta doctorilor duc la prescriptii inutile,la tratamente costisitoare si fara rost, si multe altele care fac ca acestia sa primeasca sume imense,In SUA,chiar si medicii de familie isi bat joc, incarcind camerele de asteptare si promovind ideea ca sint extreme de ocupati, dar in realitate incaseaza sume enorme prin consultatii inutile si generate de dorinta lor de inavutire.
Capacitatea lor profesionala este pusa mereu sub semnul intrebarii si efectele se vad,iar guvernul SUA ii acopera si creeaza din ei o casta intangibila.

In SUA pacienti platesc sume exorbitante pentru proceduri simple sau rutiniere,un pacient in Illinois a fost incarcat cu 12,712$ pentru o operatie de cataract,la care asigurarea medicala Medicare, plateste numai 675$,un alt pacient in California a platit 20,120 de dolari pentru o operatie la genunchi,la care asigurarea medicala Medicare acopera 584$ si exemplele  pot continua cu aberatii medicale in numar enorm.
Ceea ce pare curios, este ca la un interviu realizat cu reprezentanti a peste 1300 de companii de asigurari, ei au raspuns ca nici macar nu au date despre frecventa unor asa taxe aplicate de doctori din diferite domenii in mod abuziv,si ca nimeni nu este angajat sa controleze acest lucru.
A fi internat pentru o perioada de peste o saptamina in SUA,este un calvar financiar pe care nu il poti surmonta pina la sfirsitul zilelor.
Pentru citeva zile in spital,doamna Bacchi,un pacient din California,care avea nevoie de ingrijire, a primit o factura de 90,000$ din care planul sau de asigurari platea doar citeva mii de dolari,in rest raminind in atributiile ei sa faca plata esalonat,probabil pina la sfirsitul zilelor sau sa isi vinda casa.
In urma unui accident din joaca,un copil de 4 ani,caruia i s-a spart buza si singera,Davis Ryan din Miami, a fost primit dupa o lunga asteptare in camera de urgenta,cusut de doctor si incarcat 5700$ pentru ca a fost cusut si 300$ pentru consultatie.
Cam asa stau treburile, si exemplele pot curge pentru a da un mai bun inteles sistemului medical Nord American, care se doreste a fi un exemplu pentru tarile care se aliniaza lui din dorinta de a gusta din paharul “libertatii” fara margini.
Ar fi mai multe de spus si despre modul cum Administratia Americana cauta prim legi inca fragile sa limiteze utilizarea unor tipuri de antibiotice la animalele din fermele uriase care furnizeaza hrana pentru populatie,antibiotice care au fost si sint administrate haotic si au condus in multe cazuri la dezvoltarea de bacterii care sint immune la o serie larga de tratamente medicale clasice la om.Acest lucru este mai mult decit evident,iar Administratia Americana incearca sa inainteze Senatului un proiect care prevede reducerea semnificativa a numarului de animale din fiecare ferma,impartind in acest fel riscul in cazul unei maladii transmisibile, si totodata nemaifiind nevoie de aceste antibiotice in cantitati extrem de daunatoare sanatatii omului.

Daca discutam de Canada,al carei sistem de sanatate difera foarte mult de cel al SUA,trebuie sa avem in vedere o total alta propotie intre segmentul privat si cel de stat in cadrul sistemului de sanatate.
In Canada sistemul de sanatate este preponderent socialist,un sistem in cea mai mare parte a lui sustinut de stat si care are avantajele dar si dezavantajele lui,,si din acest motiv am spus ca este greu de dat o proportie in privinta preponderentei unuia sau altuia dintre posibilele segmente in cadrul sistemului  de sanatate.
Avantajul sistemului canadian ,este ca fiecare cetatean sau rezident are dreptul la consultatii si analize gratuite,la  spitalizare gratuita si la consultatii preventive legate de potentiale afectiuni.
Aceasta este partea frumoasa a lucrurilor.Dar ,trebuie sa vedem si celalat aspect al acestui sistem,si anume competenta si timpul de acces la un doctor,pretul medicamentelor raportat la salarii si atitudinea doctorilor fata de pacienti.
Este evident ca cei mai buni doctori prefera sa profeseze medicina in SUA, unde salariile erau si inca mai sint, extrem de mari, si unde pot lucra la clinici particulare,unde economia a mers si unde planurile de sanatate oferite de companii le permitea umflarea artificiala a facturilor emise pentru serviciile oferite,fara ca pacientul sa fie deranjat.

Doctorii care vin din alte tari in Canada, intimpina obstacole majore si de cele mai multe ori renunta,raminind doctorii scoliti de la ei care sint in cea mai mare parte destul de slabi pregatiti,dar ceea ce este cel mai rau,este ca in marea lor majoritate percep medicina ca o afacere si nu au nici o legatura cu un jurmanit pe care l-au depus atunci cind au devenit medici.
La indicatiile doctorului de familie referitor la potentiale investigatii medicale care ar trebuii urmate,timpii de asteptare sint de cele mai multe ori regretabil de mari.
In camerele de urgente ale spitalelor din Canada timpii de asteptare sint de la 4 la 8 ore in general,iar legaturile dintre paturile de spital de stat si brancardele paramedicilor, reprezentanti ai firmelor private,duc la o asteptare care  de multe ori  devine un cosmar.
De multe ori acesti paramedici(firme particulare)duc bolnavii la spital si ii mentin pe holuri fara nici o interventie medicala de urgenta,pe care de fapt in mod legal nu ar putea sa o realizeze,iar personalul spitalelor nu isi ia nici o raspundere atita timp cit pacientul este pe targa in holul spitalului.
Sint o serie de anomalii, si nu putine,care greveaza situatia bolnavilor care apeleaza la serviciile medicale in Canada.
Analizele medicale se fac si ele cu programari descurajatoare si de multe ori devin inutile din cauza vindecarii sau lipsei pacientului. 

 • Problema este :poate Canada sa isi permita un sistem de genul celui praticat,inca,in SUA?


Nu poate fi vorba de asa ceva.Complexul economic canadian, destul de firav,marimea tarii si cheltuielile care le implica intretinerea unei astfel de suprafete uriase,fac imposibil un alt sistem de sanatate,chiar daca sint si aspecte legate de calitate care ar putea fi mult imbunatatite,si mai ales aspectele discriminatorii accemtuate care se manifesta atunci cind este vorba inrolarea doctorilor cu mare experienta din alte tari in cadrul sistemului canadian de sanatate.
De aici ,eu zic ca trebuie plecat cu gindirea unui sistem medical romanesc in care sa avem o intrepatrundere a segmentului privat cu cel de stat si sa nu lasam la indemina unei piete dictate de FMI sau alte organisme financiare internationale analize de acest gen,pentru ca repercursiunile pot fi dintr cele mai devastatoare
Vom discuta si de alte sisteme de sanatate din Europa, si nu numai ,pentru ca eu consider cunoasterea acestora ca un element de baza in luarea deciziilor optime,si acesta este una din cauzele pentru care condamn presa si in general Media, care nu prezinta sub nici o forma aspectele importante,ci ne bombardeaza cu povestea fara de sfrisit a lui Moni si Irinel si multe alte idiotenii cu EBA si Syda, si alte personaje de rusine ale poporului roman,dar despre cum trebuiesc tratati acesti dezinformatori si creatori de opinii gresite,vom discuta mai tirziu si face subiectul unui alt articol.


Din acest motiv spun, ca sistemul de sanatate trebuie gindit in Romania, prin prisma evitarii exacerbarii naturii umane in ceea ce priveste profitul si calculele economice de moment,fara a lua in calcul perspectivele oferite de anumite decizii, si oferirea posibilitatii  doctorilor -  afaceristi de a si bate joc de o populatie care nu mai are de ani de zile o ingrijire corespunzatoare, dar care se bucura genetic de o stare de sanatate mult mai buna decit alte natii,asa cum este populatia Romaniei.


 • Cine sustine in cea mai mare masura ,sau prin ce verigi trec in cea mai mare parte bani destinati sanatatii ,deci tratamentelor efectuate populatiei?

Noi, cei care muncim si platim taxe,o parte din ele avind diferite destinatii iar alta parte mergind catre companiile de asigurari,pentru a platii la rindul lor tratamentele medicale de care avem nevoie.
Sintem mereu intr-o situatie confuza, data de un sistem care protejeaza afacerea si cel care o deruleaza, si este mai putin interesat de omul de rind care, ar trebuii sa fie beneficiarul de drept ale acestor servicii.
Acest lucru este comun pentru toate ramurile economiei occidentale.Daca cititi ziarele, revistele lor de specialitate si cele adresate publicului larg,la rubricile economice,ve-ti vedea ca sint relatari numai de “imbunatatiri” si “inovatii” de sisteme de vinzare,financiare,si de alta natura dar niciodata nu ve-ti vedea, in finalul articolului, impactul lor si cum afecteaza aceste mecanisme mai mult sau mai putin complicate, omul de rind, odata intrate in functiune si asta este valabil in tot ce misca in Nord America.De aici orientarea tuturor deciziilor catre logica afacerii si fara nici un interes pentru beneficiarul produsului sau serviciului, iar Media favorizeaza acest sistem de dezinformare prin tratarea unilaterala a subiectelor de mare interes.

Asigurarile medicale ale angajatilor in actuala situatie economica din Canada si SUA,si mai ales cresterea lor alarmanta fac imposibil pentru patroni sa angajeze forta de munca noua in cadrul activitatilor pe care le desfasoara,muncitorii devenind extreme de scumpi pentru patronat.
In Canada,se va inregistra o crestere majora a platilor facute catre asigurarile de sanatate incepind din Ianuarie 2010,si anume se va platii 2,3 $ la fiecare 100$ cistigata,comparativ cu 1,73 cit se plateste acum,ceea ce duce la idea ca aceasta criza va mai sta aici.

 • De ce aceste mariri si cine beneficiaza de ele?

Este un subiect pe care trebuie sa il dezbatem pentru a intelege ceea ce este de facut, daca nu dorim ca Romania sa intre intr-o situatie dificila,mult mai dificila decit cea din prezent.

Daca ne gindim la una dintre cauzele esecurilor marilor companii auto americane,putem avea o imagine mai complexa si o putem extrapola pentru alte economii si domenii in cadrul lor.
La GM, numai asigurarile medicale si pensiile pe fiecare masina iesita din fabrica erau de peste 2900$ din pretul de vinzare,deci o cifra enorma care reducea competitivitatea produsului, comparind cu Toyota unde aceleasi cheltuieli erau de 1100$ ,iar Nissan aproape 900$.

 • Ce se intimpla in cazurile in care doctorii fac greseli majore si pacienti ramin sa sufere pentru toata viata sau partial?

Niciodata doctorii nu sint de vina,sau aproape niciodata.Ei au sindicate foarte puternice care ii apara,au avocati bine pregatiti si nu isi fac o problema din malpractice.Este o afacere in care se poate pierde sau cistiga dar de cele mai multe ori pierderea este inregistrata de pacient.

Cabinetele medicale private fac afaceri intr-un alt mod, si anume trateaza pacienti functie de modul de plata,daca pacienti au asigurare si nu platesc din buzunar,sint incarcati aproape dublu si chiar mai mult, in ideea ca platesc asigurarile ,dar aceste companii de asigurari au un fond limitat in general pe care il acorda angajatilor,pentru care ei platesc lunar,dar doctorii trateaza, cum am spus, in sistem de afacere.
Daca platesti cash lucrurile se schimba radical si preturile vin mult mai jos si de multe ori si calitatea lucrarii este mai buna.

 • Cine ramine pagubit din tot acest joc?

Evident pacientul, care nu are ce sa spuna si accepta sistemul,iar cind nu mai poate lucra pleaca pe asistenta sociala ,de unde nu mai trebuie sa plateasca pentru nici un tratament medical ,dar care il supune unei anumite calitati a actului medical.

Din ce in ce mai multi oameni isi pierd asigurarile medicale oferite de companiile la care au lucrat datorita timpului scurs de la concediere,pentru ca aceste beneficii medicale sint asigurate de companii pe o perioada determinata, dupa care se apeleaza la servicile statului care sint asa cum sint.
In curind vom vedea pe strada oameni extreme de bolnavi,fara dinti in gura si cu afectiuni dintre cele mai putin curabile,oameni care au platit zeci de ani asigurarile medicale si acum se vad prada unui sistem nemilos capitalist.


Ca intotdeaua,mi-as dorii ca analizele si comentariile pe care le vom face,sa faca atingere finala la impactul pe care deciziile sau potentialele decizii le au asupra consumatorului final al produsului ,indifferent ca este vorba de produse financiare,indstriale,sanatate sau de alta natura.
Hai sa vedem in SUA ce incidenta au masurile de sanatate asupra unui segment economic deosebit de important si pe care insusi Romania isi doreste sa il dezvolte, si care este unanim considerat in lumea capitalista, drept motorul economiei si sursa de venituri majora in cadrul ei,este vorba despre sectorul MICILOR AFACERI,si implicit micii afaceristi care nu au in general angajati si care isi dovedesc pregatirea si inventivitatea in avantajul lor si al societatii.

Pentru asta voi analiza unele date furnizate de Presedinta “Comitetului pentru mici afaceri si antreprenoriat” din cadrul Senatului SUA ,doamna Mary Landrieu.
Analiza se face cu referire explicita la firmele care au mai putin de 500 de angajati si care pompeaza in economia SUA peste 1000 de miliarde de dolari in fiecare an,si creaza doua treimi din locurile de munca noi in fiecare an, in economia SUA.
Aceste firme contabilizeaza mult peste jumatate din forta de munca americana.
La momenul de fata, mult prea multi bani se duc de la aceste mici afaceri spre programele de sanatate,spre planurile de sanatate furnizate de catre companiile de asigurari,asa zise “premium” ,care cresc si pun si mai mare presiune pe mici afaceristi,in fiecare an si chiar de mai multe ori pe an.
Aceste taxe pentru asigurarile medicale care li se impun micilor firme au crescut si cresc mult mai repede decit preturile produselor si serviciilor pe care ei le realizeaza,de patru ori mai mult decit rata inflatiei(nu este impresionant?) si asta incepind din 2001.
Este o evolutie pe care aceste mici afaceri nu o mai pot sustine,aceste costuri nu numai ca maninca din profitul lor dar indeparteaza micile afaceri de la a mai putea angaja forta de munca.

 

In 1993,61% dintre micile companii ofereau acoperire de sanatate pentru angajatii lor.In August 2009, numarul lor era de 38%.

 • Este corect pentru o societate capitalista care pune in centrul ei grija fata de om?
 • De ce nu mai cumpara micile companii asigurari?
 • De ce exista discrepanta majora dintre veniturile pe care ei le obtin si volumul de plati pe care trebuie sa il faca in contul acestor asigurari de sanatate,dn moment ce ele sint motorul economiei de piata a SUA?
 • Se doreste in SUA, o clasa de mijloc puternica, asa cum a fost ea in ani ’60 si chiar ’70?
 • Se doreste formarea unei alte clase de mijloc care sa fie supusa si sa plateasca din munca de zi lumina numai taxe de care sa se bucure cei care conduc?
 • Exista premisele economice in cadrul unei globalizari economice ca aceste mici afaceri, peste tot in lumea capitalista, sa aiba profit si sa se dezvolte?


Sint intrebari la care va trebuii sa raspundem in cadrul site-ului si sa vedem cit de mult munceste un mic afacerist si cit timp afecteaza procentual pentru a platii in medie fiecare cheltuiala la care este expus de un guvern vadit condus de oameni care nu mai au nici o limita si nici o rusine in a folosii libertatea,democratia si propaganda legata de ea pentru a pune in sclavie mascata mase imense de oameni care nu stiu si nu au cum sa stie ca exista si alte variante pentru ca ei sa traiasca mai bine.

 • Aici revin cu o remarca facuta si in cadrul altui articol, si intreb cum este posibil asa ceva,in timp ce numarul miliardarilor in SUA, si nu numai,s-a triplat si chiar mai mult intr-o perioada de citiva ani?
 • Au ajuns micii afaceristi, care muncesc peste 10 ore pe zi,sa fie angajatii acestor concerne si sa devina muncitori -afaceristi, cu o falsa imagine de patroni?

S-ar putea ca raspunsul sa fie pozitiv.

Dar ,hai sa megem mai departe, si sa vedem ce ne mai spun datele statistice despre acesti mici proprietari de afaceri,si acum vorbim de cei care au afacerea lor dar muncesc singuri ,neavind inca posibilitatea de a angaja.Acestia platesc o asigurare de sanatate cu 74% mai mare in momentul de fata raportata la cea din 2001,in conditiile in care indicatorii economici arata mai rau decit in 2001 si competitia nemiloasa a “marilor” este in masura sa limiteze accesul acestor “mici” la economia reala,deci acesti mici afaceristi,care sint pusi in fata atunci cind se discuta de superioritatea sistemului capitalist american,in curind nu vor mai putea sa plateasca aceste asigurari.
Un grup de avocati reuniti in firma de consultanta “Majoritatea micilor afaceri”(The Small Businesses Majority) realizeaza un alt scenariu care mi se pare destul de ingaduitor, dar care arata ca in urmatorii 10 ani,in SUA vor disparea 943,000 locuri de munca in cadrul micilor afaceri.

 • Cine le va lua locul?

Cu siguranta marile companii si lanturi de magazine,care vor face preturile dupa cum vor dorii ei sa ne vada,saraci sau supravietuitori,ei vor dicta totul si ne vom intoarce la o sclavie mascata.

Astazi sint peste 16 milioane de someri in SUA care nu au nici un fel de acoperire de sanatate.

 • Poate SUA sa suporte o asemenea povara,si cine va crea premisele sa devina suportabila?

Raspunsul este: imposibil ca SUA sa suporte aceste cheltuieli,iar disparitia acestori locuri de munca va accentua viteza de cadere a economiei sau o va indrepta catre o iminenta schimbare cu socurile adecvate.
Asta poate fi un punct important de plecare pentru romani si anume sa gindeasca faptul ca micile afaceri nu trebuie tratate tranzitoriu si ca cei care promoveaza fals clasa de mijloc, nu dau o definitie a ei si nici o marja de cistig in care trebuie sa te inscri pentru a te considera ca facind parte din clasa de mijloc.
Acesta este capitalismul salbatic si avar,care isi doreste sa supuna mase mari de oameni, sa dezbine si sa controleze in totalitate timpul ,factorul cel mai important in atacarea oricaror decizii individuale ale micilor afaceristi .
Fara o interventie a statului si fara o legislatie care sa tina cont de echilibru intre clasele sociale,nu se va putea ajunge nicaieri,sau se va merge in directia in care bogatii vor deveni si mai bogati iar saracii vor fi realmente saraci si neintelegind nimic din ce se intimpla in jurul lor.

 

Companiile de asigurari din Ontario, care au in componenta lor o parte destul de importanta a asigurarilor de sanatate,au avut in 2008 un profit de aproape 5 miliarde de dolari.Este mult,este putin, la o populatie de aproape 9 milioane de locuitori?Da, este enorm pentru ca ,daca vizitati Toronto,practic capitala financiara a statului Ontario,veti vedea in centrul orasului numai zgirie nori care apartin in majoritate companiilor de asigurari,care au in parcari masini de peste 60,000$ fiecare si care sfideaza chiar si pe timp de noapte cetatenii orasului, lasind toate luminile aprinse si reclamele de marimi impresionanate.
Acesti reprezentanti si patroni ai companiilor de asigurari de sanatate dau cele mai mari receptii,subventioneaza aprope in totalitate campaniile pentru diverse posturi politice,sint gazduiti in cele mai mari hoteluri de pe glob si se deplaseaza cu cele mai scmpe rute aeriene .Dupa o asemenea cheltuiala,cred ca este ceva in a spune ca s-a obtinut un profit de 5 miliarde de dolari.

 

Daca noi am crescut in Romania socialista,avind cabinet medical la scoala, si chiar avind un cabinet stomatologic in multe scoli,aici si in intregul sistem capitalist “dezvoltat” sau in curs de dezvoltare nu se regasesc aceste aspecte nici de natura profilactica si nici preventiva.Ei fac afaceri chiar si cu sanatatea copiilor introducind in scoli ,automate de vinzare a Coca Cola,Pepsi si multe alte dulciuri si mincaruri total nesanatoase.

Cit de drept si deschis este sistemul lor medical in Nord America il putem vedea si analiza la cei care au cea mai mare nevoie de el, si anume batrinii.
La azilele de batrini, ingrijirea si finantarea se face sub pavaza austeritati permanente.Daca un batrin are nevoie de pampers,scutece de protectie,datorita unor afectiuni medicale,la cele mai multe case de  batrini acest lucru este o problema, pentru ca sint alocati in acest sens 1,86$pe zi pe persoana iar un singur pampers pentru adulti este cel putin 2,79$,deci va dati seama cam ce respect este pentru acesti batrini care au platit zeci de ani pretul bataii de joc.
Am sa punctez citeva exemple dupa care as dorii sa veniti cu comentarii si cu solicitari de date sau chiar cu date si analize ale situatiilor similare din tara si din alte tari,unde acest “uman “regim capitalist incearca sa repare imaginea déjà sifonata de o criza generate si intretinuta.

 • Ce se intimpla cu copiii cu probleme medicale care sint in sectiile de ingrijire permanenta datorita afectiunilor pe viata pe care le au?

Personalul de acolo trateaza,pe cei mici sau mai mari,ca si o afacere, un serviciu de opt ore,de cele mai multe ori administrindu-le “corectii”fizice pentru a-si face seviciul mai usor.
Numai in SUA, in 2007 au existat dovezi de pedepsire corporala drastica a elevilor cu probleme locomotorii in general, dar si alte afectiuni,in numar de peste 41,972 sau practic 14% dintre elevii din scolile publice ,care sint cu handicapuri de mai multe feluri.Este o crestere alarmanta a cazurilor de pedepsire corporala ceea ce ne duce la concluzia ca sistemul nu este pregatit ,iar discutiile care ei le faceau si inca le mai fac legat de Leaganele de copii sau Casele de copii din Romania, eu cred ca ar trebuii puse sub o alta forma.

Alte aspecte legate de sanatate si de modul cum schimbarile avute in vedere in legislatia Americana vor influenta sistemul de sanatate vor face subiectul informatiilor de prima pagina a site-ului si eventual al discutiilor care vor avea loc via e-mail.


Cu multumiri,

Adrian Cosereanu
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

 ORA EXACTA

Cum ar putea sa existe o lume fara Romania?Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.