ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Atentie romani, in doua luni va incepe procesul de “bail in” prin care bancile va pot lua toate economiile din depozitele bancare, atit companiilor cit si persoanelor fizice. Scoaterea banilor din banci este obligatorie pentru a va proteja….

Atentie romani, in doua luni va incepe procesul de “bail in” prin care bancile va pot lua toate economiile din depozitele bancare, atit companiilor cit si persoanelor fizice. Scoaterea banilor din banci este obligatorie pentru a va proteja….

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

De ce se grabeste atit de tare UE sa implementeze acest mecanism de “bail in”? Ce se intimpla in realitate si de ce se minte atit de mult de la Bruxelles?

Dupa cum veti citi mai joc, UE a anuntat fiecare natiune din interiorul Uniunii, ca in cazul in care nu se va conforma aplicarii legislative a mecanismului bancar de “bail in”, va trebui sa faca fata unor sanctiuni si reglementarilor legale.

Disperarea celor de la Strasburg si Bruxelles este la cote maxime, ei amenintind pe fata tarile componente ale UE, incluzind Franta si Italia. Deci, din August bancile din toata UE vor putea aplica fara nici o notificare prealabila, mecanismul de “bail in”, iar liderii UE vor ca pina in August, fiecare tara sa se supuna Portii UE.

Este vreo ratiune pentru aplicarea acestui mecanism draconic care poate duce in citeva minute ca deponenti sa isi piarda bani agonisiti, pentru unii, de-o viata?

Anticipeaza acesti lideri ai UE, un colaps de proportii financiar caruia vor trebui sa ii faca fata pina in August, sau se asteapta, dupa cum a anuntat Janet Yellen, ca odata cu modificarea dobinzii la Rezervele Federale, UE sa fie puternic afectata? De ce o asa graba?

Cu totii ne amintim de ceea ce s-a intimplat la inceputul acestei recesiuni, cind bancile au fost ajutate prin mecanismul de “bail out” pentru a mai exista, si in cadrul caruia, sute de miliarde de dolari si chiar mii, au fost aruncate acestor banci, pe cheltuiala celor pe care acum ii exploateaza si incearca sa ii lase fara economiile de-o viata, care afecteaza enorm pe cei in virsta, care isi legau sperantele cumpararii unor medicamente si un nivel de viata cit de cit rezonabil, de acesti bani depusi cu mari sacrificii in banci.

Deci dupa ce au fost ajutate, bancile evreesti, care sint in totalitate in Jewmerica si UE, au gasit de cuvinta sa forteze aplicarea mecanismului de “bail in”, pentru a nu mai risca nimic si in cazul unui colaps, sa poata platii cu banii deponentilor riscul si furatul performat de ei si asa vor face.

Dar ce inseamna acest “bail in”? In linii mari, bogatia va fi transferata de la depunatorii de bani in banci in patrimonial banci propriuzise in scopul de a deveni solventa. Ceea ce inseamna ca deponentii ar putea pierde toate economiile in citeva secunde daca bancile mari din UE devin insolvabile, iar cu bani acestor deponenti se vor plati mecanismele de furat care au facut ca aceste banci sa devina insolvabile… pentru ca de la contribuabili nu se mai pot lua.

Am vazut acest mecanism in miscare in Cipru, aceasi legislatie fiind fortate tarile din UE sa o semneze acum si sa se alinieze acestei decizii aberante.

Nici o banca, absolut nici o banca nu va mai fi sigura in UE, incepind din August, si nici o depunere de bani nu va mai fi sigur ca va mai putea fi rambursata. Unele tari au taraganat luarea deciziei, dar acum este un ultimatum care trebuie respectat de toate tarile UE…

Reuters, ne arata mai jos, ca orice tara, care nu respecta acest termen, va suporta rigorile legilor UE si actiuni legale impotriva sa…

http://ca.reuters.com/article/businessNews/idCAKBN0OD14Z20150528

Regula este cunoscuta sub forma BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive), care se doreste a proteja contribuabilii pentru a nu mai plati in cazul in care sistemul bancar colapseaza sau o banca are probleme financiare, dar forteaza deponenti, creditorii bancilor si actionarii sa contribuie la procesul de scoaterea bancilor din aceasta situatie vecina cu falimentul, prin mecanismul de “bail in””.

Care tara este amenintata? Absolut toate membrele UE, dar 11 dintre ele cu precadere, datorita situatiei economice dificile si a implicarii bancilor in economiile lor, fiind posibil in orice moment colapsul si in final bail in-ul…

http://www.goldcore.com/us/gold-blog/bail-ins-coming-eu-gives-countries-two-months-to-adopt-rules/

Regulatorii financiari ai UE au in vedere, in prima faza, urmatoarele 11 tari: Bulgaria, Republica Ceha, Lituania, Malta, Polonia, Romania, Suedia, Luxemburg, Olanda, Franta si Italia…

Franta si Italia intra in “carti” datorita unui sistem bancar fragil. Dar de ce totul trebuie facut in numai doua luni, din moment ce in Europa, mereu, luarea unei decizii trena mai mult decit se putea crede in cel mai pesimistic scenariu? Nu este ceva comun pentru Comisia Europeana sa ia aceste decizii rapide, iar parlamentarii mizerabili nu fac nici o prezentare a situatiei in tarile de unde vin..

Ceea ce este stiut, pina in momentul de fata, este situatia precara sau “crash-ul” pe piata bondurilor in Europa si se pare ca BCE este in situatia in care poate pierde controlul pietei financiare a UE.

http://wolfstreet.com/2015/06/03/euro-bond-market-rout-spirals-out-of-ecbs-control/

Sa fie o anticipare a caderii economiei grecesti sau retragerii Greciei din  zona euro, cu urmari cataclismice, din moment ce numai Vineri, greci au retras din bancile de pe teritoriul elen, peste 700 de milioane de euro, numai Vineri, a-ti inteles bine…. Numai un nebun mai poate pastra bani in bancile grecesti in acest moment si cu siguranta, daca romanii nu vor realiza fenomenul si amplitudinea lui, vor fi milioane de oameni care vor plinge pe strazi… si vor traii sentimentul “cipriot”.

In acest moment, bancile grecesti depind de BCE pentru 80,7 miliarde de euro in ELA (Emergency Liquidity Assistance), care reprezinta 60% din depozitele bancare din Grecia, cum se vedea pe 30 Aprilie 2015.

Dar, fara discutie ca Grecia inseamna doar un inceput, pina in final exista o posibilitate reala ca bancile din UE sa colapseze si criza financiara de proportii sa afecteze Europa, asa cum nu s-a mai vazut pina acum.

Intr-o singura noapte, deponenti in banci, se pot trezii fara nici un ban in cont, creindu-se un ciclu deflationist ce va duce Europa in situatia de faliment si evident in situatia de a se ruga la Poarta Washingtonului pentru bani. Toate acestea pot fi catalizate de o eventuala interventie americana in Ucraina, in perioada urmatoare..

Este evident ca Germania este cea mai interesata in aplicarea acestui mecanism de bail in, cit mai rapid, pentru a nu cadea pe ea o povara financiara de proportii si cu efecte negative asupra economiei tarii. O saracire pe ansamblu a UE, este benefica pentru Germania, deoarece euro poate scadea masiv si nemtii pot crea un joc financiar nou, favorabil lor,  dar mai ales pentru SUA, care se va vedea in situatia de Mother Theresa… cu banii de imprumut in mina.

Nici bancile din SUA, nu pot fi scapate de acest tsunami, care va veni, ele avind o expunere majora la piata financiara europeana. In acest moment, primele sase banci, ca marime, din SUA, sint expuse la derivative (mecanisme speculative), in valoare de peste 278.000 de miliarde de dolari….. Este ceva incredibil, pina unde au putut sa mearga acesti jewmericani, speculind cu bani care nu exista si in valori de peste 40 de ori PIB-ul mondial… De data aceasta nu se va mai putea pune problema “too big to fail” ci bancile vor cadea cu siguranta si vor crea un efect de domino in economia continentala si globala.

http://fortune.com/2013/09/13/by-every-measure-the-big-banks-are-bigger/

http://articles.latimes.com/2013/sep/17/business/la-fi-too-big-to-fail-20130917

Sfatul meu, este ca romanii sa isi retraga banii din banci sau sa puna, cum spun americanii, “ouale in mai multe cosuri”, adica sa lase si ceva bani la banci, dar cea mai mare parte sa ii investeasca in aur, argint si terenuri(nu case sau apartamente), care ar face mai dificil, ca in situatia unei crize profunde, sa fie totul pierdut.

Asta este “prosperitatea” pe care v-o pregateste conducerea capitalista a UE si Jewmerica, dupa cum vedeti pe site-urile de mai sus… “Traiasca” sistemul capitalist, in care dupa o zi pe alta, “cineva” ne poate spune ca am muncit toata viata degeaba…

Adrian Cosereanu

Last Updated on Monday, 08 June 2015 20:38  

Comments  

 
0 #12 petre cutar 2016-01-09 18:25
cu respect.!--ce se va intampla cu monedele -virtuale,,BICOI N .ONECOIN . MULTUMESC !
---------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Cu siguranta nu vor convenii si vor iesii treptat dupa piata. Guvernele capitaliste sint la sapa de lemn si nu vor risca sa nu colecteze taxe, iar marile banci nu vor putea acoperii si nici nu vor dorii sa copere sumele cerute de guverne pentru acoperirea cheltuielilor publice. Prin aceste monede, pe de alta parte, guvernele nu vor mai putea fi indatorate iar cei ce stau cocotati in scaunele puterii financiare nu vor mai putea avea controlul. Aceste monede sint si vor fi pe perioade scurte si cu efecte speculative.
Quote
 
 
0 #11 Ionașcu Doru 2016-01-09 07:26
Eu nu ma pricep la economie, dar incerc sa invat cite ceva si mi se pare interesant. Multumesc pentru informatiile oferite, mai ales ca eu nu sint inca capabil sa inteleg din presa sau alte suporturi de informatii ce se intimpla in economia mondiala.
------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Sa fi sanatos Ionascule si sa citesti in continuare, pentru ca pe lume exista oameni care spun ce stiu si oameni care stiu ce spun, sau mai slabi pregatiti sau mai bine pregatiti. Deci dai inainte cu pregatirea si oricind ai nevoie de sprijin ti-l voi oferii...
Quote
 
 
0 #10 lidia 2016-01-09 02:54
Adrian, ce parere ai despre fondurile de investitii? Acestea ,existand pe langa niste banci, pot avea probleme?
---------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Cu siguranta draga Lidia. Ele vor avea mari probleme, pentru ca exista un dezechilibru care a fost de foarte multe ori compensat de imprumuturi si dobinzi excesiv de mici, dar gindeste-te la aceste fonduri si la faptul ca ele functioneaza, ca sa dam numai un exemplu, pe baza unor fonduri de pensii. Ce evolutie crezi ca vor avea fondurile de pensii din moment ce in disperarea capitalista s-a trecut de la "define benefits" la "define contribution", ceea ce arata ca nu mai exista bani si se inceraca legarea pensiilor si fondurilor acumulate si investite in aceste fonduri de potentielele depuneri, care de fapt nu mai exista, numarul celor ce muncesc fiind din ce in ce mai mic, iar iesirile la pensie sint din ce in ce mai numerice. Sper ca esti multumita cua cest raspuns, iar in caz contrar, poti sa imi ceri mai multe lamururi.
Quote
 
 
0 #9 virginia 2015-08-21 06:30
f.f.f.f.important
Quote
 
 
0 #8 Namibia 2015-07-22 11:07
Este evident că ceva se va produce mai devreme sau mai târziu și e cert că sistemul financiar internațional va colapsa.
Mulțumesc autorului pentru articol
Quote
 
 
+2 #7 Tudor 2015-07-21 06:07
Chiar sunt singurul cititor al acestui articol care stie ca "bail in" nu inseamna ca bancile va pot trece economiile in patrimoniul propriu? Inseamna total altceva: daca banca devine insolvabila atunci, prin "bail in", i se reduce bancii datoria catre creditorii ei, spre deosebire de "bail out", care presupune injectarea de capital nou.
---------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Da, s-ar putea sa fi singurul cititor al acestui articol, care intradevar nu este foarte familiarizat cu procedeul bail in. In primul rind trebuie sa intelegi ca in ceea ce priveste o banca, exista creditori si detinatori de bonduri. Procentul pe care il reprezinta fiecare dintre aceste entitati, este unul care difera de la banca la banca si de la tara la tara. multe dintre bancile cu probleme si cam toate care activeaza in Europa, sint cu probleme. dobinzile la bonduri sint stimulative pentru cei ce doresc sa cumpere bonduri de la bancile cu probleme, pentru a injecta cash in aceste banci, dar nu sint prea multi cumparatori de bonduri interesati in aceasta situatie. La capitolul creditori, sint deponenti, oamenii care depun bani in banca si ei sint considerati la risc, pentru ca atita timp cit bancile ofera o dobinda variabila, poate exista si o pierdere variabila. Daca doresti sa studiezi modul cum sint asigurate aceste fonduri si sumele care sint asigurate, dupa care banii pot fi insusiti de banci, poti lua regulamentul FDIC(Federal Depozit Insurance Corporation) si ai sa vezi ca acest FDIC asigura depozitorii la suma de 250.000 de dolari, iar legislatia bancara in Europa asigura numai 100.000 de dolari,dupa care sumele peste aceasta limita fac obiectul recapitalizarii bancii, Te rog sa citesti intreg circuitul si ce reprezinta creditorii si detinatorii de bonduri, cum lucreaza ele si ce contracte se fac intre creditori si banca. este bine ca ai apelat la un comentariu, pentru a clarifica situatia. Cu respect si sa ai o zi buna.
Quote
 
 
-4 #6 andrei 2015-07-08 09:32
Adrian

de acord cu solutiile tale de hedging - aur, argint, imobiliare

de ce spui ca apartamentele si casele nu sunt investitii sigure, dar terenurile da?
---------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Apartamentele si casele dragul meu se duc continuu la vale si acolo unde nu se duc, sint interese de piata de moment, dupa care colapsul va fi de proportii si mai devastatoare. toate preturile caselor sint supraevaluate si sint bazate pe referinte gresite din punct de vedere financiar. Ele nu reflecta o cerere reala, pentru ca insasi banii nu sint reali, deci, dupa mine piata caselor si apartamentelor va cadea masiv. va veni un timp in care nu numai romanii vor dorii sa stea in chirie, chiar daca saracia de zeci de ani de zile a creat la romani o tendinta si un simt al proprietatii extrem de dezvoltat, dar se vor vindeca. gindeste-te ca in Berlin NUMAI 3% sint proprietari, in rest sint chiriasi, dar sint mult mai inteligenti decit restul celor din UE si stiu ca odata venita criza ei sint la adapost, cit de cit. Aici in Canada, preturile nu au nici o legatura cu economia reala si faptul ca in America se dau din nou mortgageuri cu 3% downpayment este o tragedie care va ataca din nou intreg sistemul financiar mondial. vei spune: da, dar omul trebuie sa locuiasca undeva! Da, el va locui cu chirie si va fi multumit cu o crestere de chirie regularizata de stat care va fi mai mica decit suma cheltuielilor pe care le incuba o casa. Deocamdata in Romania se traieste in zona poeziei si a simtului dezvoltat de proprietate cu credinta ca trebuie lasat ceva la copil,chestie deja invechita si fara substanta. Terenurile se vor pastra la pret pentru ca pe ele se pot construii orice obiective, de la cele bazate pe specula si valorificarea unor situatii conjuncturale si pina la agricultura. Da, aurul va juca un mare rol si vedem ca si in situatia caderii stocurilor in China, Xi& Co cumpara aur masiv si arunca pe piata un dolar care va aduce haosul in curind prin caderea lui. Nu stocurile vor fi cele care vor aduce dezastrul ci dolarul care acum este supraevaluat. Deci eu ramin la citeva optiuni: aurul(care nu este un asset ce poate fi speculat de la o zi la alta), argintul, apa potabila, padurile si lemnul si in ultima instanta cuprul. Sa ai o zi buna
Quote
 
 
-2 #5 Bianca 2015-07-05 08:17
Buna , am citit articolul si chiar ma ingrijorat deoarece am si eu cateva economii la o banca in Romania si am o intrebare ...ar trebui sa imi retrag economiile inainte de luna august? Multumesc
---------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
1. Depinde in ce moneda ai economiile, pentru ca euro va cadea ca valoare, insa pina in iarna, dolarul va continua sa creasca.
2. Nu cred ca discuti de sume foarte mari, dar daca ele sint substantiale si nu depinzi de ele existential, poti cumpara aur, si poti astepta, pentru ca aurul si argintul nu sint asset-uri care sa le schimbi cind ai nevoie ci ele se speculeaza in momentele cind sint in mare crestere si daca ne uitam pe grafic, evolutia lor este in salturi.
3. Daca discutam de o perioada mai scurta, eu cred ca dolarul american va fi mult mai avantajos.
4. Daca sti jocul la bursa si cunosti indicatorii, unul din segmentele economice care are o crestere liniara dar stabila este apa potabila si exploatarile de apa, alaturi de paduri(ce a mai ramas in Romania) si casele mortuare, unde se fac mari speculatii pe aceste lanturi de case de inmormintari, care se dovedesc eficiente... din pacate.
Cu respect si ma bucura prezenta ta pe site si te astept, dar in acelasi timp te asigur de colaborare deschisa si raspunsuri responsabile. Sa ai o zi buna
Quote
 
 
+2 #4 mehi 2015-06-20 07:11
multumim Adrian pt munca ta si pt articolele bine documentate.. si nu te stresa pt cei ce arunca cu noroi, caci este evident de observat cum sistemul o ia la vale, tragand dupa el pe toti cei care se identifica cu aceasta drama...
dar cine stie, cunoaste.
cine nu, ataca.
----------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Multumesc pentru aprecieri si te asigur ca voi scrie in continuare si cu siguranta incepind de saptamina viitoare o voi face intr-un mod mai dinamic si mai pe intelesul dumneavoastra, chiar in domeniul economic. Da, aveti perfecta dreptate, vin vremuri extrem de dificile,iar speculatiile care sint puse la cale si mecanismele de criza care sint anticipate si vor fi folosite fara discutie, vor duce la adevarate "cutremure" in strada. Sper din toata inima sa fie eronat, dar pe "sticla" vad zilnic o realitate care ma revolta si pe mine si ma face sa ma gindesc din ce in ce mai mult la voi, cei din tara. Multumesc pentru comentariu si sa aveti o zi buna. Cu respect
Quote
 
 
-2 #3 radu 2015-06-14 04:41
Prietene, esti bolav rau de tot!
----------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Eu nu am cum sa iti spun ceva pentru ca esti prea pervers si nici macar nu ai curajul sa iti afisezi numele. Imi pare realmente rau pentru tine. Acest fel de caricaturi, acesta fiind unul mai putin vocal si jignind mai putin , sint cu zecile care scriu, dar site-ul va merge inainte, pentru ca ei nu au nici o relevanta, sint din dispora, cei mai multi dintre ei si nu doresc sa se vada unde traiesc, iar altii sint spalati pe creier, dar din Romania si nu au citit decit ziarele infectate romanesti. El spune ca eu sint bolnav, dar nu se refera la sutele de redactori ale caror adrese si pagini le-am oferit pe site. Ei sint to bolnavi, pentru faptul ca doresc sa aduca in imaginea celor ca tine, fara coloana vertebrala, niste adevaruri straine de tine. Pentru mine esti nimeni si nu am sa imi pierd timpul pentru a te convinge ca nu insemni nimic raportat la numarul impresionant de intrari pe site.. Noapte buna si lasa romanii sa stie care este realitatea si in ce "prosperitate" traiesti tu si alti perversi care ii mintiti...
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.