ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Liderii capitalisti evita cea mai importanta intrebare pentru sistemul pe care il promoveaza ei: De ce tinerii care traiesc in capitalism sint majoritar in favoarea socialismului si comunismului?

Liderii capitalisti evita cea mai importanta intrebare pentru sistemul pe care il promoveaza ei: De ce tinerii care traiesc in capitalism sint majoritar in favoarea socialismului si comunismului?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Un numar din ce in ce mai mare de tineri americani si din alte tari capitaliste dezvoltate, spun ca un sistem socialist sau chiar comunist ar fi cu mult mai bune decit terminatorul capitalism pe care il traiesc zilnic si care ii frustreaza de toate drepturile si chiar de responsabilitatile, care ar trebui sa le aiba la virsta lor. De ce este socialismul sau comunismul mai bun decit capitalismul?, ar veni ca un automatism, intrebarea noastra…
Un studiu recent al fundatiei non profit Victims of Communism Memorial Foundation, care isi are sediul in D.C, arata ca mai mult de jumatate dintre tinerii americani ar dori sa traiasca in socialism si chiar in communism decit intr-o societate capitalista, ale carei “delicii” le gusta zilnic, printre care somaj, lipsa locurilor de munca platite decent, lipsa poisbilitatii de a-si construii o familie, lipsa posibilitatii de a avea o casa si chiar a plati o chirie pentru o locuinta, platile pentru studiile inutil facute si multe, multe altele, pe care as putea sa le pun pe pagini intregi.
Peste 22% dintre tinerii americani vad ca foarte favorabile tezele lui Karl Marx, in timp ce 13% dintre tinerii americani ii vad ca eroi pe Iosif Stalin si Kim Jong un, datorita modului cum au stiut si stiu sa se impuna autoritar si sa creeze reguli de functionare stricte in societatile lor, de care sufera acesti tineri, care vad ca regulile de la cele mai simple pina la cele mai complexe, “functioneaza” in capitalism pentru o mina de oameni, niste infractori politici sau proveniti din mediul financiar.
Poate fi aceasta decizie a tinerilor, una gresita si in afara dezastrului economic generat de capitalism? Nu se prea poate spune acest lucru, iar pozitia lor reprezinta un pericol major pentru sistemul capitalist actual.
Capitalistii care vor sa isi apere fraudele si furatul de-a lungul anilor, spun ca acesti tineri sint…corupti de catre anumiti lideri americani sau europeni, care se prezinta ca fiind socialisti, dar existenti in cadrul sistemului capitalist, ceea ce este o utopie greu de digerat. 
Auzim de Soros ca este socialist, iar el este unul dintre cei mai mari pungasi ai sistemului capitalist, o mizerie care a facut omeniri mai mult rau decit unele razboaie si continua sa o faca. Americanii si mai ales liderii capitalisti, o consider ape Hillary Clinton ca fiind socialista, ceea ce este din nou o mare farsa, tocmai pentru ca ei, acesti capitalisti, sint in cadere de imagine chiar datorita faptului ca sint capitalisti verosi, dar sint incadrati la capitolul socialist, in acest fel, capitalistii de la conducere pot denigra un socialism in tarile capitaliste care nu poate exista ci doar poate fi mimat la comanda, asa cum se intimpla si in Romania, cu PSD si in alte tari europene.
Pot fi tinerii corupti? Da, dar in nici un caz de “socialistii” Soros, Hillary Clinton sau Bill Gates si alti magnati capitalisti cu blana de socialisti pe ei. Sistemul capitalist construit de acesti magari in combinatie cu cei ce conduc, este un sistem cameleonic, al carui design este construit pentru a se modela dupa ceea ce cere piata politica si nu dupa ceea ce este favorabil tarii respective si in interes national. 
Acesti capitalisti, produc socialism si miscari socialiste la comanda, dar ei uita un lucru essential si anume ca tineretul canadian si american au un numar foarte mare de tricouri cu Che Guevara, pe care le poarta, si chiar multi dintre ei poarta bascul patriotismului comunist sud american generat de Che Guevara si aliatii lui, printre care fara discutie si Castro.
Nu am vazut nici un tinar american imbracat cu un tricou imprimat cu chipul lui Soros sau Hillary Clinton, dar foarte multi au pe piept imaginea lui Che Guevara. 
Socrates spunea inainte sa fie ucis, ca tinerii sint usor de corupt de catre liderii unei tari sau diferite organisme ale statului, pentru ca ei sint naivi, ignoranti, puturosi, teribili prin ceea ce doresc sa faca si in general, nu iau toate lucrurile importante in serios. 
Pe undeva poate ca Socrates avea dreptate, dar sa vedem ce transformari au aparut in timp, in gindirea lor, pentru ca ei cresc si devin adulti, cu maturitate in gindire, dar suferind aceasi drama a sistemului capitalist, care nu are cum sa ii convinga de binefacerile lui, atita timp cit ambele etape, ale tineretii si in calitate de adulti, au avut de suferit existential. Lumea a  supravituit pina acum prin intermediul a peste 250 de generatii incepind de acum 5.000 de ani si ne intrebam de fiecare data cum va fi si cum se va face schimbul de generatii…
Ceea ce este cel mai interesant in cadrul acestui capitalism, este faptul ca sistemul academic american, universitatile si colegiile, au fost “acaparate” ideologic in tarile capitaliste dezvoltate, de Cultura Marxista, in care profesorii promoveaza valorile socialismului, colectivismului, chiar si identitatea politica socialista si manifestarea ei in societate.
Urasc profesorii societate vestica capitalista si “valorile” ei, care acum au devenit pentru ei o dilemma si vor sa o distruga?
Capitalisti nu inteleg ca fiind rebeli, tinerii dovedesc o gindire critica. Dar acum critica nu mai poate fi legata de comunism sau socialism, sisteme pe care ei nu le-au trait ci ei gindesc critic raportat la societatea in care traiesc. 
Tinerii vestici si o mare parte a adultilor nu critica socialismul sau comunismul, cum se intimpla in Romania, pentru ca nu sint familiarizati cu aceste sisteme si sint sisteme pe care si ei le vad ca fiind istorice. Dar faptul ca ei vor sa le activeze pentru a trai decent si a putea sa aiba un viitor, este un aspect care trebuie luat in seama. 
Tinerii nu sint interesati de istorie ci ei vor o aplatizare a difuziei bogatiei in societate si o participare a lor la aceasta dispersie a bogatiei, ceea ce in acest moment nu se intimpla. Pentru a primi partea lor de bogatie a societatii, tinerii accepta sistemul care o poate face si acela este sistemul socialist si mersul lui inainte spre communism, care este foarte adevarat ca nu a  fost atins deocamdata ci doar se discuta despre el. 
Inegalitatea de proportii generata de accesul disproportional la bogatia societatii, artificiala sau reala, face ca tineretul sa se indrepte rapid catre o ideologie socialista, o ideologie de stinga, iar dupa cum am vazut in precedentele alegeri prezidentiale din SUA, Bernie Sanders, care este declarat socialist si propune un plan socialist pentru America, a fost foarte, foarte aproape de lupta cu Trump, pe care cu siguranta l-ar fi scos din joc. 
Bernie Sanders a avut voturile majoritar ale tinerilor americani si aproape in totalitate ale tinerilor din mediul academic, insa din nou parintii  acestor tineri si cei ce au acumulat, nu au fost de acord si prin farsa de proportii a democratilor, au masluit alegerile si au pus-o in lupta directa pe Hillary Clinton cu Donald Trump si am vazut ce a iesit.
Cind un tinar se inroleaza in colegiu, el are virsta de aprox. 18 ani si cu siguranta stie destul de putine lucruri despre cum functioneaza lumea inconjuratoare, insa vine deja cu frustrarile capitaliste dupa el, vazind efortul parintilor pentru a gasii solutii pentru el, aude deja de lipsa locurilor de munca si se gindeste la bataia de joc a locurilor de munca acceptate pe timpul liceului. Tinarul are o idée vaga despre lume si viata, dar o are. Acest tinar gindeste de multe ori prin filtrul oferit de televiziuni, filme si mentalitatea imprimata de profesorii din liceu. Acesti tineri nu stiu mare lucru despre economie, politica, guvern sau istorie, iar realitatea este ca ceea ce ei cred ca stiu cel mai bine, deobicei este gresit, dar este un sindrom pe care l-am trait cu totii.
Aceasta vulnerabilitate a lor pe ansamblu, ii face sa fie avizi de a asculta profesorii din univesritati si colegii, de a se lasa indoctrinati de ei, de a intelege ca acele cunostinte profesionale si de viata, este ceea ce le trebuie pentru a accede in viata. 
Fara discutie ca nu tot ceea ce invata in colegii si facultati, acesti tineri vor pune in practica, dar pozitia profesorilor fata de societate si modul cum vad ei integrare tinarului dupa terminarea studiilor, va fi determinanta. In ceea ce priveste rezultanta a ceea ce invata, tinerii americani stiu ca razboiul Civil din SUA a fost destinat eliberarii oamenilor din sclavie, iar cind discuta de Keynes, ei gindesc ca principiile economiei socialiste, ale marelui economist american, li se potrivesc aspiratiilor lor.
Este foarte important modul cum profesorii suprapun realitatea actuala cu teoriile economice, politice si viata sociala, peste o evolutie istorica si evenimentele care au existat in ordinea lor cronologica, ba mai mult, rezultatul acestor evenimente in timp. Prin aceasta, tinerii vad ca ceea ce discuta Adam Smith, parintele capitalismului modern, in perioada de sfirsit a anilor 1800, nu mai are corespondenta in ceea ce se intimpla acum, ei vad minciuna, ei se intreaba de ce liderii capitalisti actuali nu discuta de Adam Smith si modul cum vedea el evolutia economiei capitaliste, care este o utopie daca ne gindim comparativ cu ceea ce se intimpla acum si dezastrul de proportii generat de un crony capitalism care traieste la Reanimare, in mod artificial, prin frauda si minciuna. 
Tinerii aud de Hayek, de Friedman, Hamilton si multi altii de la Scoala Economica de la Chicago si teoriile lor, pe care le citesc, le plac si se intreaba unde au fost sau sint aplicate in capitalismul actual, pentru ca sint la o imensa departare de ceea ce se intimpla. In acelasi timp, ei vad sau citesc ce se intimpla in tarile scandinave, unde nu exista miliardari iar oamenii sint pe primele locuri in clasamentul fericirii, la fel si in alte tari pe care capitalistii le considera socialiste sau comuniste, dupa dusmania pe care o au pe liderii lor rebeli. 
Tinerii merg mai departe si vad societatile egalitariste din Cuba si Coreea de Nord, de unde oameni vin si spun ca nu exista bogati si saraci, iar acele popoare se distreaza mai mult, muncesc mai putin si invata fara sa trebuiasca sa plateasca toata viata pentru studiile intr-o facultate sau colegiu american si capitalist in general, dupa care sa i se spuna ca trebuie sa isi faca actele de somaj, raminind sa plateasca pentru niste studii inutile, de care liderii capitalisti stiau, iar mizeriile din finantele capitaliste au finantat corporatiile mari care au plecat cu banii in Asia, lasind in tarile asa zis dezvoltate, o clasa de mijloc pe cale de disparitie si nici o speranta pentru tinerii care doresc sa isi aleaga un drum in economia privata.
Pe de alta parte, vedem pozitia tinerilor fata de sectorul de stat din aceste tari capitaliste, un sector public capitalist al blatuitorilor, care nu mai este nici sector de stat si nici capitalist, dar care in acest moment datorita blaturilor de tip capitalist intre sectorul de stat si cel privat, face ca acest sector de stat sa creeze …..clasa de mijloc capitalista. 
In acest caz, este evident ca tinerii doresc sa devina si ei clasa de mijloc, dupa ce au invatat in facultati si colegii si accepta cu bucurie sa se angajeze in sectorul de stat. Am discutat cu mii de tineri din Canada si SUA si pot spune cu stupefactie ca peste 95% dintre acesti tineri doresc sa fie angajati la stat. 
Pai, cum poate fi un sistem capitalist functional sau chiar sa existe pe placul tinerilor, intr-o societate in care tinerii in marea lor majoritate, isi doresc sa lucreze pentru statul capitalist, in sectorul public? Nu poate fi, iar tinerii vad in mod firesc socialismul ca o scapare de acest jug capitalist, imposibil de suportat…total diferit de ceea ce se intimpla in Romania, unde oamenii traiesc in trecut si permanent discuta de ura fata de comunism, care de fapt nu a existat in Romania, nici macar recunoscut de Ceausescu, dar aceasi oameni de astazi si chiar tineri romani, nu discuta despre racilele sistemului terminator capitalist, pe care il traiesc din plin. 
Mai mult, un numar destul de mare de romani, inca mai folosesc apelativul “comunistule”, cind ceva nu le convine la o anumita persoana, asta in timp ce in inima capitalismului, in America mult dorita a American Dream-ului, tinerii doresc socialism si comunism. Cine are dreptate si cine simte pulsul societatii umane actuale? Tinerii din Romania care nu au trait in socialism si comunism, pentru ca erau prea tineri sau nici nu se nascusera si totusi urasc ambele sisteme SAU tinerii din America, care nu au trait socialismul sau comunismul, la fel ca si cei din Romania, dar doresc aceste doua sisteme in locul capitalismului care le-a aratat ca nu este sistemul lor ci al unui grup de infractori internationali care se imbogatesc permanent lasind milioane de tineri in degringolada economica si sociala.
Ideea politica a capitalismului este ca intr-o maniera perversa(care pare pentru unii politicoasa), sa nu lase sa se dezvolte si sa se discute puncte de vedere si opinii divergente, pentru a nu se lasa a se intelege ca exista si alternative la prapadul provocat de acest sistem capitalist.
Problema incepe la nivelul intelectualitatii si este interesant cum se dezvolta. Intelectualii, in general, sint refractari sub diferite forme si grade, la afaceri si problemele sectorului productiv, in acelasi timp, acesti intelectuali aratind invidie fata de banii facuti de capitalisti, care de multe ori nu sint realizati pe cai ortodoxe, care nu sint acceptate de acesti intelectuali. Acesti intelectuali nu simt numai faptul ca sint inteligenti ci mai ales ca sint mult mai “morali” fata de ei insusi si de societate in general. Sub aceasta forma, intelectualii au un nivel de confidenta, de certitudine ca pot influenta pe oricine, iar in cazul Americii actuale, ei traiesc o perioada in care discrepanta dintre ei, ca valori nerecunsocute la nivelul real, si oamenii de afaceri care sint recunoscuti de societate, chiar daca au facut banii prin frauda, incepe diviziunea si frictiunile, care in final se concretizeaza prin convingerea studentilor sub o forma economica si sociala logica, in conformitate cu realitatea, ca socialismul este ceea ce acesti profesori, intelectuali, aproba si ii indruma pe studenti sa aiba in vederile lor sistemul socialist.
O mare problema pentru capitalisti, este faptul ca, cu mult mai multi tineri se indreapta catre colegii si universitati, exact acolo unde intilnesc profesorii care ii conving de necesitatea socialismului, datorita tensiunilor mascate intre acesti profesori si mediul de afaceri, care nu numai ca ii sfideaza, dar se indeparteaza material din ce in ce mai mult de statutul material al acestor capitalisti praduitori si evident, acesti profesori reactioneaza prin convingerea tinerilor asupra existentei unei alternative. 
Daca in trecut tinerii care urmau colegiile americane reprezentau numai intre 5% si 10% din total tineret, in ziua de astazi discutam de un procent de peste 75%, deci un numar din ce in ce mai mare de tineri studenti si absolventi, sint inarmati cu o logica puternica in totala contradictie cu sistemul capitalist, regulile si legile lui economice si sociale.
Realitatea dureroasa, este faptul ca tinerii incep sa inteleaga inselaciunea sistemului capitalist careia i-au cazut prada si ca trebuie sa plateasca pentru acest joc mizerabil al societatii capitaliste care a facut din elev si student un client si chiar profesorii care nu agreaza cu sistemul si marile lui probleme nerezolvabile, tac si sint multumiti ca acesti studenti le garanteaza un loc de munca.
In final, ceea ce ii intereseaza pe cei ce conduc aceste colegii, sint banii, lor nepasindu-le daca tinarul se va integra in sistemul economic al societatii sau nu, iar profesorii(intelectualii) sint multumiti ca pot lucra pentru guvern si pot avea o viata linistita si fara griji pina la pensie.
Pe de alta parte, capitalisti sint indignati, insa nu au ce face, pentru faptul ca aceste institutii de invatamint superior, care au devenit citadele ale socialismului, sint finantate de diferite ONG-uri capitaliste si alte surse capitaliste, in final profesorii lucrind sa distruga mitul capitalist prin inocularea ideii de socialism, chiar impotriva vointei capitalistilor care finanteaza, dar distrug economii si departamente in cadrul lor, lasind acesti tineri in pribegie economica.
Poate fi evaluat mediul de afaceri ca fiind unul benefic societatii de catre intelectuali si profesori? Poate fi evaluat antreprenoriatul capitalist, ca fiind valoros in afara faptului ca acestia fac bani prin diferite activitati, cele mai multe fiind speculatii financiare, acolo unde banii sint cei mai multi?
Problema capitalistilor nu mai este piata si economia, ci fundatia civilizatiei capitaliste in sine, care este sub un atac continuu si intens din partea ideologiei de stinga si nu a unor miscari de strada puternice si bine fundamentate, care vor veni si ele.
 
Adrian Cosereanu
Last Updated on Saturday, 13 January 2018 18:03  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.