ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Este generatia “Baby Boomers”, una care distruge societatea și copiii lor sau una care forțează refacerea sistemului capitalist? Baby boomers, departe de a fi o generație de echilibru.....

Este generatia “Baby Boomers”, una care distruge societatea și copiii lor sau una care forțează refacerea sistemului capitalist? Baby boomers, departe de a fi o generație de echilibru.....

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Generatia Baby Boomers cuprinde, in mare, pe cei nascuti intre 1946 si 1964 si se pare ca este cea mai numeroasa generatie in aproape toate tarile capitaliste dezvoltate. Este o generatie care influenteaza major viata sociala si economica actuala, atit prin activitatea lor, cei care mai activeaza, cit si prin mentalitatea lor, care este de natura sa creeze un echilibru economic conditionat, chiar mai puternic decit o pot face structurile economice capitaliste si jocul finantelor capitaliste. O sa intrebati; cum este posibil asa ceva?
O analiza in detaliu a situatiei financiare pe ansamblu, ne arata faptul ca sentimentele acestei generatii de a-si transfera bogatia acumulata in ani sau mostenirea, in perioada cind inca sint in viata, catre membri familiei, transforma aceasta generatie intr-un regulator economic la nivelul intregii societati capitaliste, poate ultimul regulator de care se mai poate bucura acest sistem capitalist terminator.
Asistam la o etapa in care aceasta generatie isi transfera o parte variabila a bogatiei acumulate, catre mostenitori, dar o fac atita timp cit sint in viata, ceea ce este diferit de procesul de transfer al bogatiei catre generatia viitoare, dupa moartea lor, prin intermediul unui testament. 
In ce se concretizeaza acest transfer de fonduri al generatiei Baby Boomers catre generatia tinara, sau millennials? In general, transferul se face in vederea platii unui avans pentru cumpararea unei locuinte, deci in domeniul Real Estate… In acest sens va trebui sa pornim de la citeva date statistice, pentru a completa analiza acestui fenomen care nu este mediatizat nici de presa cotidiana si nici de cea economica si financiara.
Baby Boomers reprezinta in jur a 30% din populatia Canadei si chiar mai mult in alte tari si dupa cum am spus , au avut si au un impact major pe piata locuintelor, a Real Estate-ului de ani de zile, si mai mult, in acest moment, prin intermediul generatiei tinere, influenteaza piata imobiliarelor, mai mult decit o pot face orice stimulente financiare acordate de banci si institutii financiare.
Cum afecteaza acesti Baby Boomers piata imobiliarelor? In mai multe feluri: 1. In calitate de consumatori directi, cumparind immobile, ei afectind in mod direct cererea de imobile si terenuri si preturile lor. 2. In calitate de “arbitrii” generatori de incredere pe piata imobiliarelor. 3. Iar cel mai important mod in care influenteaza, este  cel in mod indirect, prin SUSTINEREA FINANCIARA A GENERATIEI TINERE, A COPIILOR LOR, in vederea achizitionarii de proprietati. Astfel ca fondurile denumite de multi sociologi ca fiind “Banca lui Mama si Tata”, au curs permanent pe piata, insa in conditii diferite si in volum diferit in timp, ceea ce inseamna ca vom vedea in analiza unele detalii critice.
Generatia tinara este constant refuzata de bancile comerciale capitaliste, in dorinta acestor tineri de a-si construi o casa, a cumpara un apartament sau un teren in vederea construirii casei. Aceleasi banci comerciale capitaliste, nu refuza si incurajeaza imprumuturile imense pe care le acorda cu nonsalanta marilor corporatii, care evident iau banii cu dobinda aproape de zero sau chiar zero, dupa care pleaca in Asia si creaza acolo clasa de mijloc, lasind societatile capitalste dezvoltate fara clasa de mijloc, sau cu una formata de structurile de stat, in mod paradoxal pentru capitalism. Structurile de stat formeaza clasa de mijloc, fie prin salariile oferite in sectorul de stat, fie prin coruptia inimaginabil de mare din cadrul acestor structuri de stat care au imbogatit multi nemernici care au facut si fac parte din ele, formind actualul sistem crony capitalist.
In acest caz, vine fireasca intrebare: Care este banca care va sprijinii acesti tineri pentru realizarea visului lor de a-si cumpara o locuinta? Evident, “Banca lui Mama si Tata”, adica economiile Baby Boomers, care acum sint transferate, pe parcursul vietii lor, catre cei tineri. Aceasta banca de familie, pune in rusine maxima o societate capitalista, care ii ignora pe tineri. 
Acesti tineri, primesc prin transfer al bogatiei, bani de la “banca familiei” si pot porni in viata, dar ceea ce este cel mai interesant, este ca aceasta “banca a familiei”, creata de baby boomers, lucreaza in favoarea acelora care le distrug copiii, care ii ignora financiar, care rid de ei cind fac demonstratii, care le transfera locurile de munca pe alte meridiane, care le ofera imprumuturi cu dobinzi extreme de mari pentru a studia, care duc toate industriile creatoare de locuri de munca bine platite, in Asia, lasind industrii si servicii prost platite, din care tinerii nici nu se pot intretine. 
Pe aceste mizerii capitaliste, fara voia lor, ii sprijina Baby Boomers, oferind tinerilor bani, dar acum vine partea cea mai tragica. Parintii le ofera tinerilor un avans pentru casa, prin intermediul carora tinerii inteleg ca pot evolua in mod decent in viata, iar restul banilor ii imprumuta de la banca, banii dati de parinti pentru avans insemnind o garantie a imprumuturilor la banca pentru intreaga suma. 
Din acest moment, tinerii vor trebui sa plateasca ratele lunare bancii, deci parintii lor, care i-au imprumutat, ii pun pe acesti tineri in mod direct in contact cu sistemul si societatea in care traiesc, practic ii arunca in “groapa cu lei”, dupa ce tinerii au crezut ca au un start fulminant si se vor putea descurca in viata avind un avans platit la casa. 
Ce au facut sau fac parintii, in situatia actuala, in care marea majoritate a locurilor de munca sint foarte prost platite? Au indreptat tinara generatie catre un loc de munca dificil si nesigur dar strict necesar, catre un al doilea loc de munca, daca il gasesc, pentru a suplinii sumele restante si in acest fel, ceea ce facea sistemul criminal capitalist, acum fac parintii prin misterioasa “banca a parintilor”. 
Sistemul capitalist nu a oferit, nu ofera si nu va oferii bani imprumut pentru plata unui avans la locuinta achizitionata, pentru ca bancherii se gindesc la oameni si vor sa ii vada fericiti, ci pentru ca acesti oameni intra in afacere cu bancile, afaceri care au intotdeauna un singur castigator – banca capitalista. Aceste banci au oferit zeci de ani bani tinerilor in vederea cumpararii caselor, pentru ca economia sa mearga in avantajul…. bancilor. 
Imprumuturile pentru cumpararea de locuinte, au fost acordate, pentru ca atunci cind se construieste o casa, impactul economic si financiar este enorm. Sint anclansate o serie intreaga de industrii, din domeniul cherestelei, metalului, productiei de diferite subansamble, materiale electrice, de timplarie, instalatii sanitare si asa mai departe, deci toate aceste industrii lucreaza pe credit in capitalism, deci bancile prospera la rindul lor, iar statul capitalist este bucuros ca nu are de platit ajutor de somaj si asistenta sociala unor persoane care trebuiesc asistate. In acest sens, pentru a vedea impactul cumpararii de case, trebuie sa spun ca in Canada, iesirea din locul de munca a unui lucrator din constructii, inseamna iesirea a altor opt lucratori din alte ramuri dependente, urmarind diferite variabile in evolutia lor. 
Deci este un domeniu important, in care iesirea bancilor a fost si este suplinita acum de Baby Boomers, care isi introduce copiii intr-un circuit, care la rindul lui este reglat de…bancile capitaliste. Aceste banci pot face familia fericita si muncita pina la epuizare sau o poate falimenta, preluind casele pe care tinerii nu le mai pot plati din ratiuni economice bine definite, pierzind si avansul oferit de banca familiei. 
Bancile capitaliste, nu urmareau numai imprumuturile si efectul de multiplicare a banilor in economie, prin intermediul acestor imprumuturi,  ci si crearea unei mentalitati de slugi a marii majoritati a tinerilor si a unei mentalitati legate de stat si structurile lui. 
Foarte multi cetateni care traiesc in sistemul capitalist actual din Canada si in general, nu inteleg faptul ca acest capitalism are doua mari forme in acest moment, capitalismul planificat si capitalismul spontan, de risc si in dinamica variabila, reglata de investitori, in general cei mici si medii. 
Rezultanta a dezastrului si confuziei create, observam un numar din ce in ce mai mare de tineri si chiar de virste medii, care doresc cu orice pret sa lucreze pentru stat, refuzind in totalitate ideea de a muncii in sectorul privat, unde riscul de a iesii din cimpul muncii este major, iar banca de familie nu mai reprezinta decit istorie, tinerii pierzind acumularile facute, banii parintilor si visul unei generatii inselate de capitalism.
Deci, in acest caz, prin intermediul bancii de familie, parintii atenueaza dezastrul produs in economie de mizeriile din finante si isi pun copiii in situatie delicata si de risc variabil.
Deci, generatia Baby Boomers, poate fi una care sa suplineasca un sistem financiar dezechilibrat in mod voluntar de bancheri, dar mai poate, prin schimbarea mentalitatii asupra investitiilor, sa devina o generatie cu efecte terminatoare pentru capitalism, renuntind sa imprumute tinerii pentru cumpararea de imobile si explicindu-le ca un nivel de educatie este mult mai avantajos si eventual unele investitii de dupa terminarea studiilor, sub diferite forme. 
Investind in educatie, parintii pot vedea rezultatele copiilor si nu vor umple buzunarele bancherilor decit in foarte mica masura, ceea ce nu este pe plac acestor banci devoratoare. Pentru a reactiona la sistem, parintii pot economisii acesti bani sau introduce in aur si alte metale pretioase, care isi pastreaza valoarea raportat la inflatie sau pot investii in tari unde sume mult mai mici reprezinta solutia unui trai indelungat, lasind pe capitalistii care au imprumutat corporatiilor, sa astepte banii de la ele….
Dar sa vedem cum arata cifrele, care sint extrem de interesante si in urma studiului lor va puteti face o imagine asupra impactului a ceea ce am scris mai sus.
Majoritatea Baby Boomers, au ramas “pe stil vechi”, oferind o importanta de prima mina investitiilor in imobiliare. Acest lucru se intimpla din doua mari motive. In primul rind datorita evolutiei din ultimii zece ani a imobiliarelor, o evolutie dictata de tipariri de bani iresponsabile, dobinzi foarte mici si usurinta acordarii banilor imprumut de catre banci. In al doilea rind, discutam de Baby Boomers din segmentul de emigratie. Marea lor majoritate provin din tari cu probleme economice si chiar din familii destul de sarace din acele tari. Cu cit tarile din care provin sint mai sarace sau ei au trait intr-un mediu auster, inaintea de contactul cu tarile dezvoltate, cu atit au un simt de acumulare al proprietatii mai mare, ceea ce inseamna imprimarea unei mentalitatii de consumatori de real estate tinerilor si angrenarea bancii de familie in aceasta directie, care in opinia mea reprezinta un risc major in conditiile economice capitaliste actuale.
Realitatea este ca mentalitatea catre achitionarea de locuinte a fost privita ca o investitie care a depasit in profit, chiar daca nu a fost incasat, orice forma investitionala cunoscuta si la indemina omului de rind. 
Peste 61% dintre Baby Boomers, considera ca investitia in imobiliare este cea mai buna si la indemina lor, ceea ce duce riscul si in zona oferirii de catre acestia, in calitate de parinti, a avansului pentru cumpararea unei case de catre tinerii copii. 
In ceea ce privesc Baby Boomers care traiesc in orasele mari, ei sint cu mult mai entuziasmati de achitionarea de imobiliare decit cei din zonele rurale, dar ei nu iau in seama deloc faptul ca piata oricaror produse, in capitalism, este o piata fluctuanta si nici nu o raporteaza la virsta si conditiile conomice pe ansamblu. Astfel ca peste 74% dintre baby Boomers, din marile orase, recomanda tinerilor din familie, cumpararea unei locuinte, ca fiind cea mai buna investitie. In Calgary si Montreal procentul este chiar mai mare, de 82% si respectiv 83%... iar in Toronto si Vancouver, procentul este de 71%, respectiv 66%..... 
 Peste 35% dintre Baby Boomers, ofera banii copiilor lor sub forma unei mosteniri cit sint in viata, pentru a-si plati avansul la casele pe care ii impulsioneaza sa le cumpere. Bneficiarii acestor fonduri oferite de parinti pentru a cumpara locuinte, sint majoritar in segmental 30-35 de ani, iar media avansului platit de Baby Boomers, pentru cumpararea unei locuinte de catre tineri, este intre 25.000$ si 50.000 de dolari, functie de oras si preturile practicate.
Daca discutam de acest aspect si banca de familie, care finanteaza tinerii, ar trebui sa raspundem la o intrebare care framinta pe oricine traieste in sistemul capitalist: Aduce acest aspect al transferului de bani de la banca de familie, in vederea platii avansului pentru cumparari de locuinte, o instabilitate mai mare si inegalitate in societate? Cu siguranta ! 
Inegalitatea se transfera prin intermediul acestei banci de familie catre tineri. Sa ne gindim ca anumite familii, cu venituri mari si economii dobindite sau mostenite, pot oferii tinerilor pentru achizitionarea de case, sume destul de mari pentru ca ei sa se simta confortabil in perspectiva si sa faca fata vietii de zi cu zi. chiar cu salarii medii sau mici, in timp ce unele familii, in special de emigratie, ofera tinerilor bani pentru avansuri la locuinte in sume care ii pune in mare dificulatate pe tineri, dupa achitionarea acestor locuinte, creind in final o inegalitate incipienta si cu sanse mari de a se dezvolta in timp si a crea o prapastie chiar in cadrul aceleasi generatii…fara ca parintii multora dintre tineri sa isi dea seama, aruncind copiii in zona unei inegalitati care le va greva viata pentru totdeauna, multora dintre ei.
Pe de alta parte, sa ne gindim ca perioada vietii in care tinerii primesc bani de la banca de familie, adica de la parintii Baby Boomers, este diferita si depinde de venitul parintilor si banii economisiti in timp. Pentru baby Boomers bogati, nu este o problema sa transfere catre tineri sume semnificative pentru cumpararea de locuinte, imediat dupa terminarea facultatii sau colegiului, adica la 23-24 de ani, dar pentru familiile care au agonisit valori mai greu si doresc sa le transfere tinerilor, in general o fac dupa virsta de 30 de ani a tinerilor, acest decalaj “ajutind” la dezvoltarea inegalitatii…. 
Este interesant pretul locuintei pe care o achizitioneaza tinerii cu banii de la banca de familie, din care se plateste avansul, si procentul de Baby Boomers care agreaza cu aceste preturi. Peste 30% dintre Baby Boomers accepta ca avansul oferit de ei copiilor pentru achizitionarea unei case, sa fie platit pentru un pret al casei de pina la 350.000 de dolari, 28% dintre acesti Baby Boomers considera ajutorul lor pentru tineri in vederea cumpararii unei case intre 350-500.000 de dolari, iar numai 15% dintre baby Boomers considera ca este necesar sa platesca avansul pentru tinerii din familie, pentru o locuinta al carei pret sa fie peste 500.000 de dolari…..
Deci, fara acesti Baby Boomers, accesul celor mai multi tineri la piata locuintelor ar fi practic imposibil, iar efectele le vedem mai sus si pot fi discutate pe larg si sub o logica economica si sociala desfasurata.
Peste 44% dintre baby Boomers, recunosc ca tinerii din familiile lor nu ar fi putut niciodata sa isi cumpere o locuinta fara sprijinul lor, pentru avansul necesar de platit, deci acesti Baby Boomers recunosc o realitate indubitabila si anume ca sistemul capitalist este un dezastru total pentru tinara generatie…
Ceea ce trebuie sa aveti in vedere si de la ce trebuie plecat in analiza, este faptul ca inegalitatea veniturilor se transfera viitoarei generatii de proprietari sau noi cumparatori.
 
Adrian Cosereanu
Last Updated on Saturday, 13 January 2018 17:56  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.