ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Fenomen al disperarii de ultima faza a sistemului capitalist: Bancile centrale capitaliste nu mai doresc si nu mai pot sa se coordoneze ci intra in competitie. Rezultatul? Distrugerea sistemului !

Fenomen al disperarii de ultima faza a sistemului capitalist: Bancile centrale capitaliste nu mai doresc si nu mai pot sa se coordoneze ci intra in competitie. Rezultatul? Distrugerea sistemului !

Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Sistemele financiare, indiferent de tara si sistemul ei economic si politic, trebuiesc sa duca la cresterea economica si evolutia economica a societatii, la prosperitate. In capitalismul actual, nu numai ca nu duce la prosperitate si nu vedem sub nici o forma o evolutie economica individual sau in bugetele de familie, dar vedem acumlarea puterii de catre aceste “carteluri” financiare capitaliste care la rindul lor folosesc aceasta putere pentru a distruge sistemul politic si economic capitalist si o intreaga economie globala.
Discutam despre suprematia internationala a dolarului si practic toate tarile au in rezervele lor sau in circulatie, dolarul american. La fel cu euro si lira engleza. 
A fost scos de la naftalina DST-ul( Drepturile Speciale de Tragere), un cos cu citeva monede printre care in ultima perioada a fost introdus si yuanul. 
Dar nimeni, din lumea financiara nu pune o intrebare care ar fi mai mult decit pertinenta: De ce America si tarile dezvoltate, care imprumuta bancilor centrale capitaliste din toate tarile, bani “usori” tipariti peste noapte, dolarul fiind moneda preponderenta, nu SINCRONIZEAZA SI  COORDONEAZA mecanismele financiare, pentru a putea duce la o evolutie economica astfel ca tarile in curs de dezvoltare sa imprumute si sa isi dezvolte economiile iar tarile dezvoltate sa creeze o economie globala a produselor complementare realizate international? 
Poate exista un sistem financiar global in care in locul coordonarii, avind in vedere dominatia unei monede, sa fie implementata competitia si sa avem in vedere un sistem financiar democratic si o economie prospera? Nici vorba…. 
De aceea, asistam la un sistem capitalist de tip sclavagist si din care nu se poate iesi decit atunci cind oamenii vor intelege ca nu anumite gunoaie politice sint vinovate pentru saracia indusa in economiile capitaliste ci sistemul financiar capitalist si in ultima instanta, sistemul capitalist insusi.
Niciodata, tari ca Romania nu se vor dezmortii economic si situatia lor economica va fi din ce in ce mai grea si va deveni imposibil de suportat de cea mai mare parte a poulatiei.
Nimeni nu vrea sa vada ca este ceva putred legat de sincronizarea politicilor de stimulare a economiilor capitaliste, promovate de bancile centrale, care au pompat mii de miliarde de dolari in economiile lor, in special,  dar si in sistemul financiar global capitalist in ultimii noua ani, iar economiile au devenit epave, dupa toate aceste “stimulente”, care au mers in directia…speculatiilor, iar cind discutam de speculatii, nu mai putem discuta de coordonare ci de competitie si distrugerea economiilor la nivel global si in final a celor ce tiparesc bani si imprumuta iresponsabil.
Balantele contabile ale bancilor centrale capitaliste la nivel mondial sint un dezastru si permament se aduaga datorii astronomice care arata clar o totala lipsa de coordonare in interesul economiilor acestor tari.
Acest “efort” este motivat numai si numai de interese personale. Nu exista, economic vorbind, nici o sansa ca o banca centrala dintr-o tara dezvoltata sa poata rezolva problema economiei globale, iar interconectarea sistemului financiar capitalist nu exista, nici la nivel de blocuri economice regionale si nici la nivel global. Se poate discuta de o economie moderna sub aceste circumstante? Nici nu incape vorba.
Sistemul finaciar capitalista a eliminat atit respectul intre bancile centrale dar si ancorarea unor eventuale mecanisme financiare in interes propriu. In actualul ciclu al finantelor capitaliste, bancile centrale, carora eu nu le vad rostul intr-o economie capitalista in care reglarea ar trebui sa se faca in baza cererii si ofertei pe piata libera, ar trebui sa opreasca politica de stimulente, care s-a dovedit falimentara si mai mult decit binevenita pentru un grup de infractori financiari. Ar trebui ca aceste banci centrale sa isi reduca datoriile din balantele contabile prin vinzarea bunurilor(assets) care le detin si pe care le-au cumparat in faza “stimularii” financiare.
Mai mult, Rezervele Federale a fost prima banca centrala care a deschis robinetul achizitionarii nelimitat de bonduri si a fost prima banca care a crescut dobinzile, dupa care a urmat cavalcada bancilor centrale capitaliste pe tot mapamondul, dar asta nu putem spune sub nici o forma ca este o coordonare ci o impunere.
Ce urmeaza din aceasta pozitie? Foarte simplu, o debandada financiara, fiecare banca centrala crescind dobinda la un nivel dorit de mizeriile care conduc aceste banci si politicile monetare adaptate unor circuite financiare false, iar de multe ori marja de crestere este dictate chiar de la LIBOR, de la New York, functie de preferintele lor si pe mai multe standarde, continutul politic fiind uneori predominant. Ca urmare, vedem o deplasare a capitalului in zonele dorite de bancile centrale ale tarilor dezvoltate si in special pe coordonatele dorite de Rezervele Federale, care prin actiunea lor, creaza competitia dorita, ducind unele economii la sapa de lemn si altele tinindu-le la suprafata, dar controlate politic si cu posibilitatea ca si ele sa cada daca nu asculta pe jupinii de la Washington si Frankfurt.
Faza stimulativa, in care se presupune ca economia sa fie orientata intr-o directie favorabila de catre bancile centrale, se desfasoara si ea haotic si functie de interesele Rezervelor Federale si mai ales FMI, care ofera imprumuturi preferentiale sau cu “strings”, cum denumesc ei procesul, ceea ce face ca insasi efectul stimularii sa fie controlat in cadrul unei competitii realizate de BCE, FMI, BM si Rezervele Federale… dar in nici un caz nu putem discuta de o sincronizare si coordonare constructiva si in interes reciproc.
Una dintre problemele majore care apar este faptul ca aceste natiuni sau blocuri economice care au nevoie de bani usori(Easy Money) si dobinzi zero sau chiar negative, pentru a-si pastra cresterea economica la “suprafata” vor fi in situatie dificila deoarece in cazul acestor dobinzi zero sau negative, capitalul lor se va directiona spre tarile care le ofera un retur al capitalului financiar si pot cistiga. 
De aici plecam intr-o alta zona extrem de periculoasa, in zona “fortei relative” a fiecarei monede nationale si asta inseamna increderea celor din afara economiei si sistemului financiar national, in moneda respectiva, pentru ca increderea in moneda este un factor extreme de important in fluctuatia monedei si evident a cistigului obtinut de cei ce investesc banii in acea economie. 
Cine dicteaza “forta monedei”? Evident FMI-ul, care impune o politica economica si de investitii tarii respective, evident distructiva si in vederea caderii monedei nationale a tarilor imprumutate, pentru ca ele sa poata exporta si sa fie din ce in ce mai datoare FMI.
Deci observati cit de complex si total necoordonat este sistemul financiar capitalist, insa tot acest proces distructiv este controlat de citeva entitati bancare care distrug economiile mondiale printr-o competitie simulata. Daca o moneda este apreciata in mod artificial, exportul natiunii respective costa mai mult pe cumparatorii care folosesc acea moneda. Iar natiunea care apreciaza moneda va pierde competitivitatea in fata natiunilor cu moneda ieftina…..
Dobinzile mari oferite, atrag capitalul si au tendinta de a aprecia moneda respectiva, valoarea ei fiind urmare a unui joc dintre cerere si oferta, daca exista o cerere mai mare pentru o moneda, ea este cotata mai bine pe piata monedelor.
Un alt factor ar fi ca bancile nationale capitaliste ar trebui sa isi reduca balanta negativa si sa creasca dobinda, ele avind in general o “politica de acomodare” pentru a contrabalansa eventualele crize, politica data de testele de stress bancar.
Deocamdata SUA a jonglat in interesul ei sistemul financiar si inca o mai face, crescind dobinda de mai multe ori, dar datorita unei economii falimentare, valoarea dolarului a scazut cu 15% in 2017 fata de euro, care evident a cistigat 15%, ceea ce a creat mari probleme si poate chiar va duce la dezintegrarea in perspectiva a UE.
Si acum vine pardoxul acestui sistem capitalist in cadere libera si anume, natiunile sau blocurile economice care gestioneaza cresteri ale dobinzilor bancare si renunta in totalitate la stimulentele oferite de bancile lor centrale, fara a sufoca procesul de refacere economica sau de apreciere a monedei nationale la un punct care ar “deranja” major exportul, vor avea un avantaj substantial in competitie cu celelalte sisteme financiare si banci nationale. Este ceea ce ar trebui sa se doreasca, o coordonare si un echilibru financiar strict necesar.
Asadar asistam la o degradare, puterzire a procesului de coordonare a bancilor nationale si cresterea conflictului si competitie intre ele, ceea ce creaza o spirala terminatoare pentru sistemul capitalist, deja in cadere libera. Dar, exista solutii, insa ele nu sint suportate de sistemul capitalist actual. Deci, ar trebui sa ne asteptam la perturbari majore  si greu de anticipat ale economiei globale in acest an, 2018, in cazul, mai mult decit necesar, in care faza stimulentelor financiare se incheie si se va purcede catre incercari de a echilibra balantele financiare ale bancilor nationale. De fapt nu mai exista alte solutii, iar aceste procese sint mai mult decit necesare pentru a nu avea o Depresiune economica de proportii, care este in carti si foarte posibila….
 
Adrian Cosereanu
Last Updated on Thursday, 08 February 2018 21:14  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.