ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Bun venit la "ALTERNATIVA ROMANIEI" !

Vreti sa cumparati o casa cu un dolar? Cel mai simplu! Incercati sa ajungeti in America si saracia de acolo va va oferii posibilitatea cumpararii ei.Saracia se asterne peste orasele americane.

Daca cineva v-ar intreba daca doriti sa cumparati o casa cu pretul de un dolar, probabil a-ti fi surprinsi sau a-ti considera o afacere buna sa o faceti. Acest lucru se intimpla in "tara tuturor posibilitatilor", in care saracia a trecut de la posibilitate la realitate, in orasele americane care odinioara erau reprezntative pentru prosperitatea acestei natiuni, simbolurile lor erau puse pe toate brelocurile vindute ca suveniruri din SUA.

Sigur, ca inainte de a cumpara o astfel de casa, trebuie sa ne gindim la o serie de ratiuni pentru care ea este pusa la vinzare.

Orase cum ar fi Detroitul, care a avut cel mai mare venit pe cap de locuitor din SUA, a  ajuns o ruina greu de imaginat. Nu exista locuri de munca, nu exista securitatea individului iar drogurile curg pe strazile fostei mari metropole.

Casele care acum sint de vinzare la preturi ce echivaleaza cu o cafea si o clatita, au fost  ale clasei de mijloc , cele mai multe dintre ele. Dar cum clasa de mijloc este pe cale de disparitie, este evident ca si casele sint in ruina.

 

 

In raportul asupra Starii Natiunii Americane (State of the Union), americanii au auzit si inteles exact ce s-a dorit si anume: NIMIC! A fost un show, in care autorul principal, Obama, a incercat sa isi joace rolul, dar nu cel de presedinte al americanilor

Show-ul la care Obama a supus poporul american, cu ocazia State of the Union, a  fost o tragic comedie, in care de multe ori parea ca este si el implicat si chiar crede ce spune. A fost un discurs presarat numai cu minciuni, care mai de care mai intrerupte de cite un mini circ cu invitati raniti in razboi si antreprenori artificiali, care sa sensibilizeze audienta si sa ii permita lui Obama sa dea exemple de urmat mericanilor. Prapastia intre realitate si ceea ce spunea el a fost enorma si este in contimuare, ba chiar se mareste.

Sa vedem ce statistici il contrazice flagrant pe Obama in circul pe care l-a facut in fata americanilor.

1. In 2008, 25% dintre americanii cu virste cuprinse intre 18 si 29 de ani se considerau ca facind parte din "low class". In 2014" procentul lor este ametitor, atingind 49%. Deci prin acest procent se poate raspunde si la modul cum acesti tineri mai vad o eventuala refacere din pozitia de low class, arata totodata de unde vine lipsa lor de motivatie si determinare pentru a urma o forma de invatamint si prapastia pe care o vad in jurul lor, legat de deciziile guvernului in ceea ce ii priveste.

http://www.cnbc.com/id/101380735

2. In acest moment, exista peste un o suta de milioane de metri patrati de spatii comerciale ramase vacante in SUA.

http://urbanland.uli.org/news/solutions-for-suburban-strip-malls/

 

Daca capitalismul este in proces de refacere, de ce se sinucid bancherii in Londra? Oare un mai vad chiar nici ei vreo iesire?

Cind vorbim de sinucideri in rindul bancherilor, ne referim la o situatie economica dificila , o Depresiune Economica de proportii. Se pare ca acest lucru este in plina desfasurare in lagarul capitalist, iar situatia economica este cu mult mai rea decit ne-o imaginam noi.

Cu citeva zile in urma, un vice presedinte al cartierului general european al lui JP Morgan, din Londra, a plonjat de la etajul 33 (in jur de 150 de metri inaltime), al bancii din Londra, murind intr-o balta de singe. El avea 39 de ani. Nu cu multe zile in urma, un fost CEO al Deutsche Bank, William Broeksmit, 58 de ani, a fost gasit spinzurat in propria casa din Londra.

Business Insider, ne anunta ca un director de comunicare al unei importante banci a fost gasit mort in urma cu doua saptamini. Un alt Director de Comunicare al Swiss Re AG, a murit in conditii suspicioase, saptamina trecuta, cauza mortii nefiind facuta cunoscuta.

In 1929, cind piata stocurilor a cazut, 1.616 banci au inchis usile, iar peste 20.000 de companii au dat faliment. Numarul bancherilor care au comis sinucideri in acea perioada a fost in jur de 20, iar alti 100 de oameni de afaceri s-au sinucis din motive economice, in decurs de un an in acea perioada.

 

Oprirea tiparnitei de dolari americani de catre Rezervele Federale, poate duce la o cadere masiva a monedelor tarilor emergente si evident a economiilor lor. Ce ar urma si ce se poate face?

Este foarte clar ca sistemul capitalist mondial si Rezervele Federale, au creat un dezastru fianciar global de proportii. O foarte mare proportie din dolarii tipariti de Rezervele Federale, sint pompati in economiile tarilor emergente. Dar acum se pare ca s-a ajuns la final si americanii nu mai vor sa tipareasca bani, iar investitorii par sa vada acest lucru ca pe un borcan de miere care le-a fost tras din fata si incearca sa paraseasca economiile emergente cit mai repede posibil.

Aceasta retragere a investitorilor de pe pietele emergente si deplasarea lor pe alte piete, unde pot specula si dezechilibra economii in favoarea lor, va duce la un colaps de proportii a monedelor acestor tari si o crestere a dobinzilor pe intreg globul.

Argentina, Turcia, Africa de Sud, Ucraina, Chile, Indonezia, Venezuela, India, Brazilia, Taiwan si Malaiezia sint numai citeva economii emergente care au fost lovite dur in ultima perioada. De fapt, in ultima saptamina, monedele tarilor emergente au avut o cadere impresionanta, pe care nu am mai vazut-o din 2008.

 

Pot sau trebuie sa lanseze guvernele capitaliste o actiune masiva de privatizare a activelor publice, centrata pe depasirea teoretica a saraciei ? Va veni un nou si enorm val de privatizari ale domeniului public !

Aproape ca nu mai exista revista economica capitalista de reputatie internationala sau ziare din sistem capitalist, care sa nu scoata in evidenta un aspect extrem de complex si poate singurul pe care ei il vad pentru iesirea din criza economica actuala. Acesti economisti vestici vad ca necesara vizarea de catre guvernele tarilor OECD a tuturor activelor pe care le detin catre sectroul privat si in felul asta sa primeasca sume enorme de la sectorul privat pentru aceste bunuri publice si sa acopere in intregime datoria.

Asta ar insemna sa fie redusa total puterea guvernelor asupra sistemului privat capitalist, iar marile corporatii care ar dorii sa cumpere totul, sa domine viata noastra. Pentru acest lucru, marile corporatii pun bani si scot in evidenta aceasta opinie in toate publicatiile, spunind ca “vor sa scoata din impas guvernele” si sa le ofere posibilitatea sa acopere datoriile si chiar sa aiba un surplus.

Este interesant cum vad ei lucrurile, cei din sectorul privat, marile corporatii si sacalii finantelor privatizate, dar ei nu spun nimic de datoria sectorului privat in aceste tari “bogate” ale OECD, unde datoria sectorului privat este cu mult mai mare decit datoria publica si unde aceasta datorie privata a dus economia mondiala in genunchi si intr-un colaps de neimaginat cu ani in urma.

 

Se poate reface economia americana din moment ce americanii sint sclavii unor datorii personale imense? Mai poate exista motivare si determinare fata de munca si studiu si in aceste conditii?

America s-a mindrit si inca incearca sa o faca in mod fals, ca este "the land of free". Cei mai multi americani si nu numai, gindesc ca banii sint un mediu simplu de schimb in cadrul tranzactiilor economice, fiind mult mai facil decit alte modalitati, dar adevaraul este ca banii reprezinta in sistemul capitalist o forma de control social. In societatea capitalista sint zeci de mii de reguli despre cum se pot cistiga banii, cum se pot cheltuii banii si citi bani din buzunarele oamenilor pot lua guvernele acestor tari.

Se poate construi o societate moderna fara existenta banilor? Este foarte greu de crezut. Din pacate, in toate tarile capitaliste, banii care se vehiculeaza sint bazati pe datorie, iar nivelul datoriei in SUA a explodat la sume fara precedent. Cel care imprumuta este servitorul celui care a imprumutat, iar cei mai multi americani inca nu inteleg ca tot ceea ce cumpara, implica datorie.

Daca vrei sa mergi la un institut de invatamint superior pentru a gasii (ceea ce nu mai este cazul), un loc de munca mai bun, trebuie sa iei un loan imprumut.

 

Poate renunta elita globala capitalista la bogatiile fabuloase pe care le detine pentru echilibrarea situatiei economice a planetei? Primii 10% dintre ei detin o bogatie mai mare decit peste jumatate din partea de jos a clasamentului mondial.

Poate nu stiati, dar numai 85 de oameni dintre cei mai bogati ai planetei, detin bogatii mai mari decit cei mai saraci 50% din populatia intregii planete. Ceea ce inseamna ca primii 85 de bogatani capitalisti detin o bogatie similara cu a peste 3,5 miliarde de oameni de la partea de jos a clasamentului.

http://www.independent.co.uk/news/world/politics/oxfam-warns-davos-of-pernicious-impact-of-the-widening-wealth-gap-9070714.html

In ceea ce privesc lanturile alimentare si de aprovizionare si prelucrare a alimentelor, bogatii capitalisti detin suprematia si acolo isi ascund multi averile. Acesti avari capitalisti bogati , detin peste 32.000 de miliarde de dolari in averi fabuloase, asta numai ce se stie.

In concordanta cu datele Oxfam, cei mai bogati 1%, detinde 65 de ori mai multa bogatie decit a doua jumatate a populatiei planetei.

In capitalism nu fost niciodata o problema cu procesul de facut bani si ei s-au prevalat de piata libera si cerere si oferta, care acum, amindoua sint de domeniul istoriei. Acum, tarile capitaliste au un sistem financiar bazat pe datorii, care este dominat de corporatii gigantice si banci extrem de agresive care lucreaza mina in mina cu guvernele si chiar ele le instaleaza de cele mai multe ori.

 

Mai are capitalismul actual mecanismele necesare autoreglarii, pentru a-si putea revenii ? Cu siguranta NU, iar impactul va fi devastator pentru fiecare dintre noi. Poate fi razboiul o solutie economica?

In urma acestei globalizari, tarile dezvoltate care au generat conceptul , au realizat ceea ce si-au propus in prima faza si anume exportul capitalismului, dupa care au urmat “meditatiii econmice” la “elevi” acasa, cum sa il foloseasca. S-a raspindit extrem de rapid acest capitalism si nu a putut fi oprit. Acum se pune problema mecanismelor lui si functionalitati in anumite circumstante. Se mai poate autoregla? Aceasta intrebare vine pe fundalul unor perioade in care el s-a autoreglat din mers.

Este extrem de interesanta carte lui Thomas Piketty, un economist de la Paris School of Economics, din care eu am citit pasaje, pentru ca deabia la sfirsitul lunii Martie va iesii de la tipar si va ajunge in librariile canadiene.

Piketty, arata ca pina in 1914, economiile erau foarte inegale, lucru pe care il vedem si in acest moment. In 1910 primele 10% dintre gospodariile europene ca bogatie controlau aproape 90% din bogatie. Bogatia lor venea din chirii de toate felurile si dividente de la capitalul investit, ceea ce facea ca nivelul inegalitatii sa fie extrem de mare si stim acest lucru chiar din istoria economica a Romaniei. Primele 10% dintre familiile europene ca bogatie, captau peste 45% din toate veniturile la nivel continental. Nu a existat nici un semn de declin economic in acea perioada premergatoare Primului Razboi Mondial.

 

Presedintele Putin stringe centura energetica in jurul Romaniei si face ca produsele romanesti sa fie din ce in ce mai necompetitive. Marele beneficiar al procesului este Viktor Orban si Ungaria.

Ca de obicei, Romania este tinuta in umbra de interesele meschine ale unor tradatori de tara, care conduc prin minciuna si dezinformare. A venit rindul energiei sa fie in discutie, iar Primul Ministru maghiar Viktor Orban, a facut nu numai un pas hotaritor in directia imbunatatiri complexului energetic al Ungariei, dar mai ales a aratat ca este impotriva cursului jocului distructiv pentru tara lui, pe care il practica UE.

Daca Merkel se remarca in Germania si in UE prin renuntarea la centralele nucleare din sistemul energetic, Orban a facut o vizita la Moscova si a angajat constructia unei astfel de centrale linga Budapesta, ceea ce va face ca tara vecina sa aiba o legatura energetica strinsa cu Rusia si evident niste produse la export foarte competitive, lasind Romania la un pret al gazului printre cele mai mari din Europa si cu o industrie inexistenta.

Merkel, a luat decizia de suspendare a centralelor nucleare, in conditia in care peste 25% din energia electrica germana, este produsa de aceste centrale. Merkel a ordonat , imediat dupa evenimentul de la Fukushima-Japonia, inchiderea a opt reactoare nucleare, dar programul ei energetic incepuse cu mult mai inainte. Pina in 2022, Germania are in program desfintarea celorlalte noua reactoare nucleare ramase, iar pina in 2050, 80% din productia de energie germana va fi furnizata de sursele regenerabile, fata de 23% cit este in prezent.

 

 


Page 7 of 98

ORA EXACTA

Banner
Banner
Banner
Banner

Cum ar putea sa existe o lume fara Romania?Sondaj de opinie

Este site-ul Alternativa Romaniei folositor nouă Românilor?
 

Cine este ONLINE ?

We have 9 guests online

Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.