ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Bun venit la "ALTERNATIVA ROMANIEI" !

S-a refacut economia capitalista americana si la nivel mondial? In timp ce omul de rind devine din ce in ce mai sarac, oligarhii americani s-au “refacut” si devin din ce in ce mai bogati, extrem de bogati...

Aud pe multi romani si chiar persoane de alte nationalitati, ca sint multumiti cu acest sistem capitalist. Ii intreb daca au trait sau traiesc criza actuala si daca s-au refacut sau cred in refacerea economica la nivel personal. Nu stiu ce sa spuna, nici daca mai este criza, nici cit de pronuntata este si nici daca isi mai pot revenii economic, dar cert este ca, cei ce ii asupresc pe acesti oameni, oligarhii americani si capitalisti in general, creati peste noapte cu bani tipariti, isi permit orice si pot cheltuii oricit, in ideea ca se vor tiparii in continuare bani si ei vor beneficia de acesti bani.

Ii intreb pe oamenii de rind despre familie, ce fac copiii lor si imi raspund ca au terminat facultatea si nu isi gasesc loc de munca, ca stau in continuare la parinti pentru ca nu isi pot permite nici macar sa inchirieze un apartament, ca cer bani parintilor la o virsta la care acesti parinti ar trebui sa se bucure de un traseu ascendent al tinerilor in viata, ca au prieten sau prietena, dar nu isi pot construi o familie si nici nu vad perspectiva.

Ii intreb, pe interlocutorii mei, de parintii mai batrinii, iar ei imi spun ca nu mai au bani pentru cumpararea de medicamente, ca fac fata cu greu cheltuielilor pentru alimente, ca nu isi permit sa mearga la analize medicale pentru ca sint prea scumpe, ca pensia este extrem de mica si trebuiesc ajutati, pentru faotul ca o serie de chletuieli existentiale, nu le mai pot suporta.

Ii intreb pe multi dintre ei despre sotie sau sot si imi spun ca sint divortati, ca era o tensiune in crestere in familie si multi cred ca din cauza lipsei de colaborare, ambii soti muncind ore suplimentare pentru a putea acoperii chletuielile. Si atunci ii intreb: Pai, asta este un sistem prosper pe care il doriti in continuare? V-ati gindit vreodata pina unde poate merge acest sistem si care ar putea fi viitorul dumneavoastra? Se asterne tacerea si ma gindesc ca motivul este ca nu au perceput infectia din Media ca ceva care este mai degraba o minciuna si o dezinformare, iar ei sint victime si nu mai vad iesirea.

 

In nici un stat american, lucratorii care primesc salariul minim pe economie, nu isi pot permite un apartament cu un dormitor.... Rusinea rusinilor, acest sistem capitalist terminator... dar pentru unii prosper.

Statistica arata ca in 21 din cele 26 de state ale OECD, muncind 40 de ore pe saptamina, un lucrator nu poate scoate familia din standardul de saracie declarat de guvern... Se promit mariri ale salariului minim, ca o bataie de joc fata de cei ce asteapta acest lucru, in loc ca liderii capitalisti sa aduca in economie pirghii pentru crearea de locuri de munca de peste 20-25 de dolari pe ora, care ar putea aduce un trai cit decit decent, dupa aplicarea taxelor....

Americanilor li se promite cresterea salariului minim pe economie.... aratindu-le ca acest sistem nu poate mai mult si este un sistem al cistigului minim si exploatarii maxime...

Ni se spune mereu ca va creste salariul minim la McDonalds, dar acolo oricum era un supliment de salariu pentru pensionari, care acum sint majoritari la servire, pentru pustii de liceu care sa isi duca prietena la film, pentru cei ce au un alt loc de munca si suplimenteaza venitul, pentru cei cu anumite deficiente fizice si asa mai departe.

Acesti magari care conduc sistemul capitalist si economia americana, ar trebui intrebati daca maresc salariu minim in sectoarele productive si cu cit? O pot face cu acelasi procent care promit celor de la McDonalds, adica peste 35%? Pentru ca asta ar insemna sa faca un prim pas spre refacerea economica si nu circul sclaviei pe care il deruleaza acum.

Cresterea acestui salariu minim, va face ca angajatorii sa elimine o serie de locuri de munca si sa ii distruga cu munca pe cei ramasi in ideea ca le ofera citiva dolari in plus. Sintem amenintati ca aceste salarii minime marite vor duce la pierderea locurilor de munca si se fac referiri la restaurante, munci necalificate, spalatori de vase si asa mai departe.

 

Calculul PIB-ului deturneaza atentia si ofera o imagine falsa economiei. Ce trebuie sa stim pentru a nu intra in plasa minciunii capitaliste si a dezinformarii din Media.

PIB-ul se doreste a fi o masura a activitatii economice a unei tarisi este permanent in “atentia” Media capitalista si a catastrofelor de politicieni, dar dupa cum vedem, in sistemul capitalist, acest PIB a "divortat" in totalitate de caracteristicile de calitate, profitabilitate, marime a economiei, imbunatairea activitatii economice, avint tehnologic si rationalizare de bunuri si servicii, fara a face jaf, in ideea unui PIB "corespunzator".

Romanii trebuie sa inteleaga faptul ca, modul cum este vazut in capitalism acest PIB este o minciuna de la cap la coada si lasa loc la interpretari multiple si in avantajul unui grup.

Ca sa exemplificam, am putea spune ca, in cazul in care construim un vapor, cu cheltuieli evident semnificative, dar el navigheaza pe apele oceanului fara pasageri, pescuieste fara succes si navigheaza fara marfa, el chiar si asa, a contribuit la PIB ul tarii respective. Chiar daca este profitabil pentru investitori sau este blocat in nisip, chiar daca rugineste sau se deterioraza, acest vapor se adauga la PIB ca valoare, ducind la cresterea lui…..

PIB-ul  a ratat sa mai fie o valoare precisa a evolutiei unei economii capitaliste si prin manevrarea lui se incearca denaturarea adevarului si crearea unei imagini false ca fiecare imagine si mecanism creat de capitalism. Acest PIB nu mai ne arata o valoare rala a bunurilor si serviciilor furnizate sau estimate intr-o economie pentru marirea sau micsorarea standardului de viata. Este o marime economica la indemina speculantilor capitalisti, dusa in directia dorita de ei si un grup de "investitori".

Formula PIB-ului, pe care o voi mai repeat pentru a avea o imagine a deformarilor economice, este: PIB = C + I + G + (Exp – Imp)

 

Cine ar trebui sa plateasca studiile academice ale tinerilor? Oare nu pot fi taxati cei ce investesc in stocuri miliarde de dolari, rupind economia mondiala in bucati prin crearea de economii artificiale dupa urma carora fac bani?

Acesti mamuti ai finantelor si jocurilor de pe Wall Street, se umplu de bani prin speculatii. Fiecare dintre noi, vedem ca din ce economia unei tari sau globala, se duce in jos rapid, aceste stocuri isi maresc valoarea(!?), oamenii nu mai au locuri de munca si saracia se asterne. Dar un aspect extrem de intersant, este ca tinerii, cei care au absovit sau frecventeaza o instititutie de invatamint superior, nu isi pot platii studiile, nu au locuri de munca, nu isi pot intemeia o familie, nu pot pleca din casa parinteasca pentru a traii pe picioarele lor si asa mai departe.

Pai, este normal sa ne intrebam: cu cine fac bani acesti mascarici ai finantelor, daca valorile sint in somaj sau nu gasesc un loc de munca, din care sa isi plateasca studiile?

Ne intrebam cum este posibil ca statul american si capitalist in general, exceptie facind Germania,  Finlanda, Suedia si Norvegia, care au un sistem mult mai eficient de educatie, sa elibereze atitea licente pentru un numar impresionant de universitati si colegii, iar dupa frecventarea lor, tinerii sa fie someri, dar sa li se ceara sa plateasca?

Cum este posibil, ca nici un guvern capitalist mondial sa nu se intrebe de ce bancile ofera miliarde peste miliarde marilor corporatii si celor care speculeaza pe Wall Street, dar nu gasesc banii necesari pentru angrenarea acestor tineri in activitati profesionale, nu le ofera fonduri pentru deschiderea propriilor afaceri ba mai mult, ii impiedica spunindu-le ca nu au “credit history”, dar corporatiile nu platesc nici o taxa statului unde tinerii nu au “credit history”, ele beneficind de tot felul de mecanisme de tipul "tax inversion" in cazuri ca Starbucks sau GE si multe altele sau mutari de bani dintr-o parte in alta cu pagube la buget de peste 12 miliarde de dolari(numai in cazul Google), cum procedeaza Google, Apple si multe alte mari corporatii. Aceste banci, imprumuta corporatiile americane sau vestice in general, transferind miliarde de dolari din economiile tarilor dezvoltate, catre tarile asiatice si odata cu acesti bani creind acolo locuri de munca si o clasa de mijloc, dar aceleasi banci nu gasesc solutii financiare pentru tineretul din tarile unde isi au sediile…

 

Cine va genera piata cashless, cine o va intretine, care sint caile de consum ale banilor de pe piata cash si pe cine va afecta scoaterea banilor de pe piata?

Discutiile din ce in ce mai aprinse legate de un sistem finaciar fara bani cash sau “cashless economy”, pare sa fie mai degraba un experiment, decit ceva gindit in sensul rezolvarii crizei economice cumplite care o traverseaza omenirea.

Capitalisti discuta in disperare de acest experiment al formarii unor economii fara cash, dar uita ca in situatie de criza, orice dorinta de revenire economica, se leaga de politica fiscala si mai putin sau deloc de politica monetara in anumite momente, asa cum parintele acestui sistem capitalist, Adam Smith, spunea in cartile sale.

Este evident, ca dupa o imbogatire fara limite si depuneri de bani in conturile din paradisurile financiare si bancile elvetiene de tipul UBS, este greu pentru acesti imbogatiti din bani tipariti, sa accepte o politica fiscala adecvata, care ar putea in final duce la pierderi enorme pentru ei, prin impuneri de taxe si un set de intrebari legate de provenienta acestor bani. Pentru acesti bogati, cel mai important lucru este ca cei 99%, care pleaca la munca si nu stiu daca miine vor mai avea un loc de munca, sa plateasca impozite corect, sa nu aiba la indemina cash si sa poata fi controlati, ca si cum le-ar mai ramine ceva dupa cheltuielile curente ale gospodariilor lor, sau daca le-ar ramine, ar fi subiect de dezechilibru la nivelul economiei mondiale, dar cele peste 257 de paradisuri fiscale si banci elvetiene, nu sint un pericol pentru economia mondiala..... chiar daca acolo sint stocate fonduri pe care cei 99% nu le pot stringe niciodata si nici nu pot visa la asemenea sume, fonduri care depasesc cu mult banii alocati la nivel mondial pentru sanatate, educatie, asigurari sociale si multe alte cheltuieli facute de diverse departamente ale economiilor mondiale...

 

Cum se mai poate reface vreodata, o economie mondiala, in care raportul dintre datoria economiilor si PIB-ul planetar este de 286%. Tragedia la care a dus planeta acest sistem capitalist artificial intretinut in favoarea unui grup….

Nu cred ca sint multi care stiu ca in acest moment, pentru a anula datoria planetei, fiecare om de pe Terra, trebuie sa plateasca 28.000 de dolari, indiferent ca este bebelus sau in virsta.. Ceea ce este si mai interesant, este faptul ca aceasta datorie mondiala, trebuie platita si de cei peste 3 milioane de locuitori ai planetei, care au un venit de sub 2 dolari pe zi, ceea ce face ca privind la cei care inca o mai pot suporta, datoria sa fie imensa…. si imposbil de echilibrat.

Dupa cum arata datele economice, daca vom lua toti banii pe care economia mondiala ii produce in acest an si tot ce produce anul viitor, deci absolut totul si vom dorii sa platim datoria, nu va fi suficient.

Dupa cum arata McKinsey Global Institute, in raportul sau recent “Debt and(not much) deleveranging”, datoria totala a planetei a crescut de la 142.000 de miliarde de dolari  in 2007, la peste 199.000 de miliarde in acest an, in conditii in care liderii capitalisti discuta de programe de austeritate necesare a fi impuse populatiilor pentru iesirea din criza economica…. Este cea mai mare datorie a globului din toate timpurile si continua sa creasca pina la colapsarea acestui sistem putrezit capitalist, intretinut artificial…

http://www.mckinsey.com/insights/economic_studies/debt_and_not_much_deleveraging

Datoria nationala a SUA, inainte de inceputul actualei crize economice , era de 9.000 de miliarde de dolari, in timp ce acum este de peste 17.000 de miliarde, aproape dubla in numai 8 ani. Dar datoria a crescut in toate tarile capitaliste, care vor sa demonstreze superioritate in gindirea monetara sau fiscala, dar nu numai ca nu au gasit solutia, dar au indreptat economiile lor in directia colapsului final….

http://www.usatoday.com/story/tech/2015/05/17/bubble-mark-cuban-peter-thiel-bill-gurley-venture-capital/25820305/?AID=10709313&PID=6157437&SID=i9u1jxxve500xkod00dth

 

Criza emigratie, este urmare a crizei economice accentuate actuale sau aceasta criza de zeci de ani a emigratiei amplifica criza economica? Integrare, adaptabilitate si asimilare in rindul emigratiei... Franta..

Am avut si am multe conflicte cu un numar de comunitati romane si de alte etnii, de emigratie, atit in Canada cit si in SUA. Liderii lor, in general sint agreati “de la centru” si recompensati de anumite grupuri pentru crearea unei imagini tulburi legate de emigratie, de procesul intergrarii, de necesitatea si modalitatile de adaptare, dar mai ales de un fenomen ascuns de asimilare.
Deocamdata, in studiul meu, efectuat pe grupuri de emigratie, nimeni nu a putut sa imi spuna cu claritate, daca este integrat, asimilat sau adaptat, pentru ca sint foarte putini care fac diferenta intre aceste cuvinte atit de diferite.

In Romania, sint foarte putini intersati de aceste cuvinte si de efectele lor, fara sa isi dea seama cit conteaza atit pentru ei, pentru a devenii o societate multiculturala favorabila salvgardarii intersului national, cit si pentru prietenii, rudele si cunostiintele lor din afara tarii, care uneori le ofera unele avantaje, gindite ca favorabile sau mai putin favorabile sau de multe ori normale.
Las pe fiecare dintre cititori sa apeleze la un dictionar al limbii si literaturii romane pentru a definii aceste cuvinte si in final a se incadra intr-unul din termeni sau a se exprima asupra modului in care isi doresc ca, comunitatea in care traiesc sa fie structurata favorabil.

Este mai important decit ne putem gindii si cu efecte extraordinare, uneori chiar imprevizibile, chiar daca incercam sa le minimizam intelesul acestor termeni. Un recent studiu al unei institutii guvernamentale de strategie sociala, din Franta, France Strategie, sub comanda unui reputat economist, Jean Pisani-Ferry, arata un dezastru cu, care se confrunta societatea franceza si va asigur ca nu este singura si nu stiu daca exista vreo societate capitalista care sa iasa din acest tipar, chiar in pofida perversitatii abordate..

 

Va avea loc in capitalism o revolutie a datornicilor sau pur si simplu ei vor tacea si nu vor mai inapoia sumele imprumutate? Se pare ca sistemul capitalist este sub spectrul acestei revolutii…..

Putem vorbi de “evolutia” capitalismului in ultimii 30 de ani, dar se pare ca cel mai aproape de adevar este perioada ultimilor 6 ani, care a favorizat pe cei in virsta in detrimentul tinerilor.

Se pare ca mesajul ultimilor ani, este :”Ridicati-va tineri, nu mai aveti nimic de pierdut, doar poate datoriile pricinuite de parintii vostrii!”

Aceasta revolutie, trebuia sa existe de mult, insa capitalismul a  creat un mediu extrem de alunecos in ceea ce ii priveste pe tineri. Ei au fost marginalizati si li s-a dezvoltat sentimentul ca autoritatea este impotriva lor, ei nu au agreat si nu agreaza cu autoritatea, dar in aceasi masura, ei au fost dezbinati si nu si-au dorit sa creeze autoritate din rindul lor. Deci, ei au fost dusi departe de zona autoritatii si lasati undeva in mijlocul unui ocean, in vise si cu sperante farimate, multumiti de o posibilitate de a exista trimitind mesaje pe celulare, stind pe terasa unui bar sau club si zimbind la site-uri de pe internet. Dar cu familia lor cum ramine? Cu realizarile lor in viata, cum ramine? Cu personalitatea lor cum ramine? Cu dorinta lor de a se afirma in plan economic si social real, cum ramine? Cu relatia lor cu parintii, cum ramine? Cine ne poate raspunde la acest sir de intrebari? Tinerii ar fi singurii care ar putea-o face…

Vedem zilnic valoarea corporatiilor si bunurilor care le detin, in crestere, marea majoritate a acestor actuni fiind detinute de cei in virsta, aceasta crestere fiind de peste 28 de ori, din 1981 pina in prezent.

Este o explozie artificiala pe piata stocurilor, in totala discordanta de economia reala, o explozie a creditului, indreptat spre cei in virsta, deasemenea…

Dar, ce s-a facut si ce se face pentru tineri, ale caror bunuri detinute sint un telefon mobil si hainele dupa ei? Cum se valorifica si de ce nu se valorifica energia acestor tineri, in conditiile in care se discuta de dorinta unei refaceri economice? Se poate reface o economie, in care cei in virsta iau credite ireale si iresponsabile, aduna totul de pe piata de capital, marginalizind acesti tineri si lasindu-i fara speranta?

Economia reala a crescut de 5 ori din 1981 pina acum, in timp ce valorile acumulate de corporatii sint de 28 de ori mai mari si in miinile celor in virsta…

 

Consilierul lui Ponta, fostul comandant al NATO si general american cu patru stele, isi vinde numele unor firme si este investigat pentru fraude majore pe Wall Street. Ponta a ales un potential infractor international.... Wesley Clark.

Cu mare mindrie, Ponta anunta ori de cite ori are ocazia, ca este sfatuit in deciziile pe care le ia, si vedem unde au dus tara, de consilierul sau american, generalul de patru stele si fost comandant al trupelor NATO, Wesley Clark, care nici mai mult, nici mai putin, este privit ca infractor pe Wall Street si in cercurile de afaceri americane, participind la tranzactii dubioase ale companiilor... chineze, pe care le promoveaza pe Wall Street, le ajuta la crearea unei valori a stocurilor prin propaganda la petreceri de lux organizate de el, la care participa si un alt infractor international, Collin Powell, fost Secretar de Stat al lui Bush, dar si un alt criminal international, Henry Kissinger.

Ce cauta un general american, fost comandant al trupelor NATO, pe Wall Street?

Wesley Clark, intr-un interviu, dupa retragerea lui de la conducerea NATO, organizatie care face un circ peste tot in lume, anunta ca are in vedere sa intre intr-o afacere din care sa agoniseasca cel putin 40 de milioane de dolari (frumoasa tinta de afaceri, chiar pentru un general, care in fond nu fusese in lumea afacerilor).

El a mai spus ca ar dorii sa realizeze o miniversiune a afacerilor lui George Soros, care stim ca a facut banii din specula internationala si influenta.

Dupa care, a doua tinta a lui Clark, ar fi fost sa devina profesor coordonator, iar a treia mare ambitie, ar fi fost sa se dedice predarii cursurilor de golf, profesional. Totul de inteles, insa treaba cu Wall Street-ul este mai dificila de perceput, pentru ca el era si este o figura internationala si cu multa influenta de-a lungul anilor, ba chiar cu multe secrete si strategii care ar putea face diferenta, cind este vorba de bani.

 
More Articles...


Page 7 of 49

ORA EXACTA

Banner
Banner
Banner
Banner

Cum ar putea sa existe o lume fara Romania?Cine este ONLINE ?

We have 16 guests online

Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.