ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Una dintre cele mai mari corporatii din lume si cel mai mare lant de magazine la nivel mondial, colecteaza donatii pentru angajatii ei pentru a le oferii ceva de mincare. Rusinea rusinilor sistemelor economice. Capitalism si degradare morala.

Una dintre cele mai mari corporatii din lume si cel mai mare lant de magazine la nivel mondial, colecteaza donatii pentru angajatii ei pentru a le oferii ceva de mincare. Rusinea rusinilor sistemelor economice. Capitalism si degradare morala.

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
 
Se stie foarte bine ca Walmart este cel mai mare lant de magazine cu amanuntul din lume si are un venit anual care daca ar fi comparat cu PIB-ul tarilor de pe glob, ar fi a sasea tara la nivel global. Ceea ce s-a intimplat si se continua in acest moment in magazinele Walmart din SUA, este un mod in care nerusinarea capitalista reactioneaza la criza si faptul ca acesti imbuibati capitalisti, atunci cind vor sa isi maximizeze profiturile , calca pe cadavre, iar in cazul nostru, compania Walmart apeleaza la pomana pentru a-si face angajatii fericiti.
Este culmea nesimtiri planetare la ce au ajuns acesti capitalisti, dar sa derulam povestea.
In interiorul unui mare  magazin Walmart din Ohio, pe Bulevardul Atlantic din Canton, angajatii magazinului sint rugati sa doneze mincare pentru alti angajati care nu isi pot permite o masa decenta de Thanksgiving. Deci sefii Walmart stiu ca acest lucru se poate intimpla, in conditiile in care ei platesc angajatii cu salariu minim pe economie, din care ei nu isi pot cumpara cele necesare de mincare, dar nu vor ei sa rezolve problema ci alti angajati care au acasa o situatie mai buna materiala. In tot magazinul se pot vedea containere in care se face apel la pomana pentru angajati.
Acest aspect arata cum nu se poate mai bine, calitatea locurilor de munca capitaliste americane si cam ce a mai ramas din America. Walmart este cel mai mare angajator din SUA, iar anul trecut a operat cu un profit de 26,5 miliarde de dolari.
Ceea ce este cel mai interesant, este datorita salariilor mizerabile pe care Walmart le plateste angajatilor, restul americanilor trebuie sa plateasca pentru acesti angajati, pentru asigurarile lor de sanatate in sistem Medicaid, precum si alte programe in care acesti angajati sint angrenati, dar ei nu participa financiar, prin taxe, datorita veniturilor reduse. In acest caz, patronii Walmart care sint printre cei mai bogati din America, se bucura de o marire de profit, in detrimentul populatiei, fenomen care se vede nu numai in America ci si in Romania cu marile companii care isi bat joc de angajati, muta profitul in alte tari si eludeaza sistemul de taxe, dar beneficiaza de servicii medicale si asigurari sociale din banii celorlalti contribuabili.
Pe containerele de donatii pentru angajati, din interiorul magazinelor Walmart, sta scris:" Please donate food items here, so associates in need can enjoy Thanksgiving dinner". Poate fi alta rusine mai mare decit asta?
Acesta pare sa fie viitorul Americii si al capitalismului. La Walmart, peste jumatate din muncitori, au un salariu anual sub 25.000 de dolari. Acesta vine sub 1600 de dolari pe luna dupa taxe. Ce poti face cu el cind chiria la un apartament este de 1000 de dolari, pentru ca nu discutam de plata un mortgage la o casa proprietate personala, dupa care trebuie platita energia electrica, asigurarea casei, asigurarea auto, masina, benzina, reparatiile, cablu TV, internet, hrana, hainele si altele, care ies cu siguranta din cadrul acestei sume. Se poate supravietuii cu acesti bani? Cu siguranta NU. Nu mai discutam daca este cazul ca o mama sa isi mai sustina si copiii sau o familie.
Ca sa revenim la magariile capitaliste, trebuie sa spunem ca la ultimul calcul evidentiat in Businessweek, se arata ca 300 de angajati de un singur mare magazin Walmart din Wisconsin, primesc peste 900.000 de dolari in asistenta de la guvern, din banul public, in fiecare an. Acesti miliardari paseaza o serie de cheltuieli catre amaritii de contribuabili, care nu sint nici angajati lor si nici nu sint constienti saracii de ei, ca platesc o parte din cheltuielile Walmart, indirect.
In concordanta cu datele eliberate de Politfact, angajatii Walmart reprezinta cel mai mare grup al vreunei companii americane, angrenat in programul de sanatate pentru saraci Medicaid. Numai in Florida, Walmart are angrenati in programul de sanatate al guvernului, peste 12.300 de persoane, dupa cum ne anunta publicatia Tampa Bay Times. In Missouri, Walmart este cel mai mare angajator din stat si are mai multi angajati arondati la serviciile publice, chiar decit numarul angajatilor publici. La fel ne anunta si Philadephia Inquire, unde angajati Walmart costa statul peste 15 milioane de dolari pe an in programele publice in care sint angrenati acestia.
V-ati gindit vreodata ca o parte din banii pe care ii platiti in taxe, merg la angajatii marilor corporatii care primesc salarii de mizerie pe care trebuie sa le compensati pentru ca ei sa poata beneficia de serviciile medicale si asistenta sociala, in timp ce acele mari corporatii anunta profituri enorme? Asta se intimpla si in Romania si va lua amploare, guvernul de gunoaie de la Bucuresti va imprumuta pentru a plati asigurarile sociale si de sanatate angajatilor marilor companii in timp ce ele nu vor plati nici o taxa in Romania.
Asta este capitalismul si acesta este un punct important de unde vin lipsurile de toate felurile din societatea romaneasca. Cine protejeaza pe acesti magari? Evident sistemul capitalist, care le creaza cadru pentru a fura la drumul mare in acest fel.
Fondatorul Walmart, Sam Walton, are o avere care echivaleaza cu acea detinuta de ultimii 35% dintre americani impreuna, deci ultimii 100 de milioane de americani impreuna echivaleaza ca avere cu un singur om, proprietarul lantului de magazine Walmart !!!! , iar el cere pomana ca sa ofere mincare de Thanksgiving angajatilor si sta cu mina intinsa la guvern pentru asistenta medicala a angajatilor........
Multi m-au intrebat de ce inca mai muncesc oamenii la acest lant de magazine, daca ei nu isi pot permite traiul de pe o zi pe alta. Simplu, deoarece nu exista locuri de munca, numarul americanilor de virsta apta de munca si fara loc de munca a crescut cu 27 de milioane din 2000 si pina in prezent. New York Times arata ca perioada de somaj pe ansamblul economiei americane a crescut cu 213% din 2007 pina in prezent.
In acest moment sint milioane de americani care cauta un loc de munca numai ca sa aiba ceva de mincare pe masa. Peste 40% dintre muncitorii americani cistiga mai putin decit o faceau munctorii cu salariu minim pe economie in 1968. Sint cifre ingrozitoare, o realitate cutremuratoare in contextul minciunii capitaliste.
Locurile de munca platite decent au luat drumul Asiei iar la ei au ramas numai cele part time, minciuna si furatul. Peste 19.507 locuri de munca in biofarmacie, au fost eliminate numai de la inceputul anului pina in Octombrie.
Asa arata capitalismul pe care unii inca mai vor sa il aduca si sa il intretina in Romania, fermecati de poleiala care inveleste miciuna si sfidarea....
 
Adrian Cosereanu
 
 
 
 
 
Last Updated on Tuesday, 19 November 2013 20:51  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!